zaterdag, juli 16, 2005

Nierstichting ziet perspectief in kunstnier

BUSSUM - De Nierstichting Nederland denkt dat kunstnieren over tien a vijftien jaar de wachttijd voor nierpatiënten aanzienlijk kunnen verkorten. Dat heeft zij zaterdag laten weten. De wachttijd voor een niertransplantatie is nu gemiddeld 4,5 jaar.
De stichting zoekt naarstig naar nieuwe (transplantatie)mogelijkheden, nadat de Tweede Kamer eerder dit jaar een voorstel verwierp om alle Nederlanders in principe te verplichten na hun dood hun organen af te staan. De hoop is nu gevestigd op experimenten met zogenaamde 'bioreactors', die naar verwachting over tien of vijftien jaar zo klein zijn dat ze in het lichaam kunnen worden geplaatst.
De bioreactors die nu worden onderzocht, gebruiken cellen uit nieren die achter het dialyseapparaat worden geplaatst. Zo worden ook schadelijke stoffen afgebroken, terwijl de oude dialyseapparaten dat niet doen. Dialysepatiënten hebben daardoor een lagere gemiddelde levensverwachting dan gezonden mensen. Onderzoekers bekijken verder of niercellen voor de bioreactors uit stamcellen kunnen worden gekweekt, zodat ze niet afhankelijk zijn van donoren.
Volgens de Nierstichting kost het totale onderzoek ongeveer 40 miljoen euro. "Dat geld gaat de stichting niet zelf via fondsen werven", zegt een woordvoerster. "De stichting wil een regiefunctie vervullen en op die manier geld van onder meer de overheid in de richting van het nieronderzoek leiden."
(Bron)

Geen opmerkingen: