vrijdag, juli 15, 2005

Verzekerde verzwijgt vaker verleden

DEN HAAG - Verzekerden verzwijgen vaker een strafrechtelijk verleden of dat ze ooit met hun auto schade hebben gereden. Zo bleek in de afgelopen maanden (april, mei en juni) eenderde van de fraudemeldingen samen te hangen met een verzwegen verleden. Vorig jaar was dit nog het geval bij 17 procent van de meldingen die het zogeheten Fraudeloket Verzekeringsbedrijf binnenkreeg.
"Verzwijging lijkt een relatief onschuldige vorm van frauderen, maar het kan behoorlijke gevolgen hebben", aldus een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars donderdag. Door een betere registratie van fraudegevallen en uitwisseling van ervaringen via het loket, heeft de branche volgens de zegsman beter zicht gekregen op het gedrag van verzekerden.
De laatste jaren werken ook steeds meer verzekeringsbedrijven mee aan het loket en stijgt het aantal meldingen. Zo werden in het tweede kwartaal van dit jaar 516 meldingen geregistreerd. Dat is ruim 35 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Het verzwijgen van relevante informatie uit het verleden kwam in bijna alle geconstateerde fraudegevallen met een rechtsbijstandverzekering voor; namelijk bij 49 van de 51. Bij motorrijtuigenverzekeringen ging het ongeveer om de helft van alle 114 meldingen.
Zeker bij de laatste categorie geldt volgens de zegsman van het Verbond altijd wel: "al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhalen we wel". Hij wijst erop dat gegevens makkelijk te achterhalen zijn via kentekens en databanken. Verder worden zwarte lijsten door verzekeraars gehanteerd. "Vaak wordt namelijk geprobeerd eenzelfde kunstje elders opnieuw te flikken."
(Bron)

Geen opmerkingen: