zaterdag, juli 16, 2005

AIVD heeft tientallen terreurnetwerken in het vizier

DEN HAAG - In Nederland zijn volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD tussen de tien en twintig terroristische groeperingen actief. Dat zegt minister Remkes van Binnenlandse Zaken in het televisieprogramma Spraakmakende zaken van Paul Rosenmöller. Het IKON-programma wordt zaterdagavond uitgezonden op Nederland 1.
Remkes is verantwoordelijk voor de AIVD. Die heeft volgens hem de Hofstadgroep redelijk in beeld, maar dit is niet het enige terroristische netwerk. "Er zitten puur lokale groepen bij en er zitten groepen bij die internationaal vertakt zijn, dan praat je in de orde van grootte over tussen de tien en twintig groeperingen", zo citeert de internetpagina van het televisieprogramma de minister.
Remkes spreekt van een "binnenlands probleem". Net als in Groot-Brittannië gaat de terroristische dreiging volgens hem vooral uit van individuen uit eigen land. "Dat zijn gewoon mensen die hier wonen en die dus vatbaar blijken te zijn voor radicaliseringprocessen."
Tweede-Kamerlid Wilders wil van Remkes weten waarom die de Kamer niet heeft ingelicht over de terreurnetwerken voordat hij daarover op de televisie uitspraken ging doen. In schriftelijke vragen aan de minister eist hij dat die alsnog alle informatie met de Kamer deelt.
Wilders vraagt Remkes ook of die op basis van de kennis over de aanwezigheid van tien tot twintig terreurnetwerken zijn "zwakke en dralende antiterrorismebeleid" zal aanscherpen. Het Kamerlid vindt ook dat de minister leden van de netwerken, voorzover die bij de AIVD bekend zijn, preventief moet laten oppakken en vastzetten.
(Bron)

Geen opmerkingen: