vrijdag, augustus 31, 2007

Verzet tegen ontslagplan groeit in coalitie

DEN HAAG - Na de PvdA wil nu ook coalitiegenoot ChristenUnie eerst een debat met CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) over het ontslagrecht, voordat hij zijn plannen voor versoepeling doorzet.
Tweede Kamerlid Cynthia Ortega van de kleinste regeringspartij noemde vrijdag Donners plannen "nog steeds not done", omdat het werknemers "vogelvrij" zou maken.
Dat zei Ortega tijdens een debat met vakbondsleden van de FNV in Madurodam, waarbij ook Kamerleden van het CDA en de PvdA aanwezig waren.
Mariƫtte Hamer van de PvdA zei donderdag al dat Donner moet wachten met zijn wetsvoorstel, omdat er te weinig draagvlak voor het kabinetsplan is en omdat het zorgt voor verdeeldheid tussen werkgevers en de vakbeweging.
Zowel Ortega als Hamer vindt dat de rechtsbescherming van werknemers te veel wordt aangetast. Zij vrezen met de vakbeweging dat werkgevers straks makkelijker personeel op straat zetten als het Centrum voor Werk en Inkomen of de rechter niet meer vooraf toetst of er wel voldoende is gedaan om een werknemer aan de slag te houden.
Het CDA steunt de voorstellen van de eigen bewindsman. Volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum is Nederland het enige van de ons omringende landen, waar een ontslag vooraf wordt getoetst.
"Het niet toetsen levert daar ook geen misstanden op." Hij wil aan het kabinet zelf overlaten of het wel of niet direct met een wetsvoorstel komt.
Wel is Van Hijum gevoelig voor de zorg van de FNV, dat werkgevers geen sociale plannen meer willen afspreken over ontslagvergoedingen en werk-naar-werktrajecten bij reorganisaties.
Hij wil daarom, net als PvdA en ChristenUnie, voorkomen dat werkgevers te makkelijk personeel gratis kunnen ontslaan om bedrijfseconomische redenen via het Centrum voor Werk en Inkomen.
De bedoeling is volgens het CDA-Kamerlid juist om de arbeidsmarkt flexibeler te maken, zodat werknemers meer kansen krijgen op het vinden van ander werk als dat nodig is. Van Hijum en zijn collega's van de PvdA en ChristenUnie zijn het er ook over eens dat Donner nog wat huiswerk te doen heeft op het gebied van scholing van werknemers.
(Bron)

Hoeveel mensen in Nederland hebben eigenlijk nog een echte vaste baan?
En als het puur gaat om bedrijven overeind te houden in zware tijden - kun je dan niet beter de bedrijven steunmogelijkheden bieden dan de werknemers mogelijkheden ontnemen?

Geen opmerkingen: