dinsdag, augustus 28, 2007

Cholesterolverlager voorkomt dementie

Spotgoedkope cholesterolverlagers kunnen de kans op dementie met 80 procent verlagen, zeggen Amerikaanse onderzoekers. De ontdekking kan ervoor zorgen dat huisartsen het middel massaal gaan voorschrijven aan senioren.
Een belangrijke eigenschap van cholesterolverlagers is dat ze de hoeveelheid LDL (slecht) cholesterol in het bloed verlagen. Teveel LDL kan ervoor zorgen dat er propjes in het bloed ontstaan. In de hersenen kunnen die de doorbloeding belemmeren met dementie tot gevolg.
Cholesterolverlagers werken preventief door de klontering tegen te gaan. Een bijkomend voordeel is dat ze veel goedkoper zijn dan medicatie die dementiepatiƫnten nu krijgen voorgeschreven.
Experts raden huisartsen aan om alle mannen ouder dan vijftig, en alle vrouwen ouder dan zestig cholesterolverlagers voor te schrijven. Bovendien vinden ze dat er een poli-pil moet komen, die naast cholesterolverlagers ook aspirine (bloedverdunner) en een bloeddrukverlager bevat. Zo'n pil kan het gezonde leven van duizenden mensen met vele jaren kunnen verlengen, aldus de wetenschappers.
(Bron)

Geen opmerkingen: