donderdag, augustus 30, 2007

Borstcorrectie pas vanaf 18 jaar

AMSTERDAM - De minimumleeftijd voor cosmetische correcties moet omhoog van 16 jaar naar 18 jaar. Ook moet in de onderbouw van de basisschool seksuele vorming worden gegeven.
Daarvoor pleit de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS) donderdag in een verklaring. Met deze maatregelen wil de NVVS het prestatiegerichte beeld dat de media uitdraagt van seksualiteit herstellen.
Tevens moeten binnen de plastische chirurgie afspraken worden gemaakt over ingrepen bij personen die ouder zijn dan 18 jaar. Aan de hand van een protocol moet de hulpverlener een afweging maken tussen de wens van de patiënt en het risico van de ingreep. Om een goede afweging te maken, schakelt een chirurg ook andere hulpverleners, bijvoorbeeld een seksuoloog, in.
De NVVS stelde de verklaring op naar aanleiding van een manifest op www.beperkthoudbaar.info. De opstellers van het manifest nemen stelling tegen de 'de platte en grenzeloze wijze waarop seksualiteit in de media worden gepresenteerd' en 'de reductie van vrouwelijkheid tot een irreëel schoonheidsideaal'. Het gevolg hiervan zou zijn dat veel vrouwen hun borsten of vagina laten corrigeren.
Volgens seksuoloog Peter Leusink van de NVVS kampen jongeren met een verwrongen beeld over seks. Tienermeiden hebben volgens hem pijn bij het vrijen en twintigers krijgen een seksuele burn-out. "Seks is voor jongeren iets functioneels, iets wat je gewoon doet na een avondje stappen. Twintigers hebben alles al gedaan en zijn uitgekeken op seks."
Leusink benadrukt dat er uitzonderingen gemaakt kunnen worden op de leeftijdsgrens van 18 jaar. "Iedereen snapt dat een tiener met een verbrand gezicht wel in aanmerking komt voor plastische chirurgie."
(Bron)

NB: Vervolguitzending Beperkt Houdbaar op 6 september.

Geen opmerkingen: