donderdag, augustus 30, 2007

Bijna uitgestorven plant gevonden op Vlieland

VLIELAND - Plantendeskundigen hebben dit jaar een bijna uitgestorven plant gevonden op Vlieland. Het gaat om het gevlekt zonneroosje, dat in Nederland vrijwel niet meer voorkomt. De Stichting Floron heeft dit donderdag bekendgemaakt. Floron houdt zich bezig met de inventarisatie en monitoring van wilde flora in Nederland.
De soort is recent sterk achteruit gegaan, stelt Floron. Plantwaarnemers troffen dit jaar in de duinen van Vlieland echter meer dan vijftig exemplaren van deze zeldzame plant aan. Dit is nu de enige plek in Nederland waar het gevlekt zonneroosje voorkomt. Vorig jaar groeiden er op deze plek nog maar vier exemplaren.
Gevlekt zonneroosje is een zuidelijke soort die in Nederland te vinden was in graslanden in de duinen. Vooral op de Waddeneilanden kwamen grote populaties voor. De gele bloemen met zwarte vlekjes zijn alleen bij mooi weer voor het middaguur te vinden; 's middags vallen de bloemen uit.
De achteruitgang van het gevlekt zonneroosje ligt volgens Floron aan het dichtgroeien van de duinen door vermesting en verzuring. Ondanks inspanningen van terreinbeheerders blijken deze onvoldoende om het plantje te laten profiteren.
Het verdwijnen van het zonneroosje staat volgens de stichting niet op zichzelf. In totaal hebben tweehonderd plantensoorten het in Nederland zo moeilijk dat ze zonder extra hulp de komende 10 jaar dreigen te verdwijnen.
(Bron)

Geen opmerkingen: