zaterdag, september 01, 2007

'Nederland laat sekstoerist ongemoeid'

AMSTERDAM - Nederland maakt te weinig werk van de aanpak van sekstoeristen die zich over de grens vergrijpen aan jonge kinderen. De mogelijkheid om de daders in Nederland te vervolgen, wordt nauwelijks gebruikt.
Dat stelt hulporganisatie Terre des Hommes in een rapport dat maandag wordt aangeboden aan de Tweede Kamer.
Een inventarisatie van de hulporganisatie zou uitwijzen dat justitie in Nederland sinds 2003 twee landgenoten heeft vervolgd voor kindermisbruik in het buitenland. Eén van die twee was bovendien door Terre des Hommes zelf aangedragen.
De vijf jaar geleden doorgevoerde wetswijziging die de vervolging van sekstoeristen in Nederland mogelijk maakt, wordt door een van de onderzoekers een 'dode letter' genoemd.
"Er wordt geen prioriteit aan gegeven. Een Nederlandse sekstoerist hier voor de rechter brengen, betekent dat je naar het buitenland moet om met slachtoffertjes te spreken. Dat kost te veel moeite", zegt hij in de regionale kranten.
De onderzoeker verwijt de Nederlandse regering verder te weinig hulp te bieden aan buitenlandse collega's bij het opsporen en oppakken van Nederlandse kindermisbruikers in het buitenland. Zo zijn rechercheurs uit het Verenigd Koninkrijk in Zuidoost-Azië gestationeerd om de lokale politie bij te staan. "Waarom doet Nederland dat niet?"
De hulporganisatie schat dat ruim 160 duizend Nederlanders jaarlijks als sekstoerist op vakantie gaan, van wie 'een deel' op zoek is naar seks met kinderen.
(Bron)

Geen opmerkingen: