vrijdag, augustus 31, 2007

Herseninfarcten mogelijk beter te behandelen

UTRECHT - De bloedvoorziening van de hersenen verschilt sterk tussen mensen. Dat laat radioloog in opleiding Peter Jan van Laar zien in zijn promotieonderzoek, dat hij uitvoerde aan het UMC in Utrecht.
Hij voerde zijn onderzoek uit met een nieuwe methode waardoor precies te zien is welke bloedvaten delen van de hersenen van bloed voorzien.
Van Laar verwacht dat beter inzicht in de bloedvoorziening van de hersenen bij mensen de behandeling van herseninfarcten ten goede zal komen. Bij zo'n stoornis zit een hersengebied tijdelijk zonder bloed.
Het is belangrijk te weten in welk bloedvat een vernauwing of verstopping is opgetreden. Met de nieuwe methode is het schuldige bloedvat gemakkelijker op te sporen. De specialist kan dan bijvoorbeeld een stent aanbrengen om een vernauwing op te heffen.
Neurologen, radiologen en neurochirurgen werken nu met standaardkaarten van het bloedvatenstelsel in de hersenen. Van Laar zegt dat zulke kaarten weinig waarde hebben en dat de stroomgebieden per patiënt in kaart moeten worden gebracht.
Vooral de bloedstroom door de cirkel van Willis, een kring van bloedvaten onder in de hersenen, blijkt sterk per persoon te verschillen. Ook de drie vaten in de hals die samen de hersenen van bloed voorzien, blijken niet altijd dezelfde stroomgebieden te hebben.
Van Laar onderzocht de hersenen van honderden patiënten met een nieuwe MRI-methode, de zogeheten arteriële spinlabeling. Het UMC Utrecht is het eerste ziekenhuis waar die methode ook in patiënten wordt gebruikt.
(Bron)

Geen opmerkingen: