woensdag, augustus 29, 2007

'BBC moet censuur in natuurprogramma's voorkomen'

UTRECHT - Twee Nederlandse biologen hebben een petitie opgesteld om te voorkomen dat Nederlandse omroepen in natuurdocumentaires van de BBC schrappen. Zij vragen de BBC te verhinderen dat in zulke programma's wordt gesneden.
Als dat niet mogelijk is, moet de Britse omroep ten minste de Nederlandse omroepen verplichten dat zij voor uitzending van de documentaire aangeven welke passages zijn geschrapt.
Evolutiebioloog Gerdien de Jong, werkzaam aan de Universiteit Utrecht, en Hans Roskam van het Instituut Biologie in Leiden, vragen collega-biologen in het blad Bionieuws om steun. De Jong maakte vorige maand bekend dat de Evangelische Omroep (EO) fragmenten had aangepast of verwijderd uit een natuurserie van de BBC waarin de evolutietheorie aan bod kwam. Het laatste deel van de tiendelige serie The Life of Mammals (Het leven van zoogdieren), dat gaat over mensapen en de mens, werd niet uitgezonden.
In hun petitie wijzen De Jong en Roskam de BBC op de actie van de EO. De Jong, lid van de Protestantse Kerk in Nederland, noemt het in Bionieuws "heel idioot" dat de BBC het snijden in programma's toelaat. "Ze staan kleine wijzigingen toe in hun documentaires, maar kennelijk letten ze niet op de aard daarvan", zegt zij.
Volgens de EO weet de Britse omroep dat in de uitzendingen verwijzingen naar de evolutieleer worden geschrapt en dat deel tien niet wordt uitgezonden. Directeur Henk Hagoort zei vorige maand de kritiek van De Jong dan ook niet te begrijpen. Of de EO zelf programma's maakt of die aankoopt, de omroep voert altijd de eindredactie en gaat daarbij, zoals elke omroep, uit van zijn identiteit. De EO heeft onlangs opnieuw de rechten van Life of Mammals aangekocht, nu voor uitzending op het themakanaal. Ook daarop zal deel tien niet te zien zijn.
Uit een onderzoek dat de EO in april bij de viering van zijn 40-jarig bestaan presenteerde, bleek dat 61 procent van de leden van de omroep gelooft dat God de wereld in zes dagen heeft geschapen en de zevende dag gebruikte om te rusten. Slechts 1 procent steunt de evolutieleer.
Roskam en De Jong hebben een afschrift van hun petitie naar David Attenborough gestuurd. Hij is presentator van The Life of Mammals en heeft zich heel mild uitgelaten over het schrappen van passages in zijn programma's.
(Bron)

Geen opmerkingen: