dinsdag, augustus 28, 2007

Koopkrachtbehoud voor laagstbetaalden in 2008

DEN HAAG - Minima en ouderen met alleen AOW of een klein pensioentje kunnen volgend jaar toch rekenen op koopkrachtbehoud. Het kabinet zal maatregelen nemen om te voorkomen dat deze groepen erop achteruit gaan. De meeste andere huishoudens moeten volgend jaar wel iets inleveren.
Een voorstel van premier Jan Peter Balkenende en minister Wouter Bos van Financiën is volgens ingewijden dinsdag binnen het kabinet besproken. Er is nog geen overeenstemming, maar er zijn wel vorderingen gemaakt, zeggen Haagse bronnen.
Het kabinet moet iets doen voor de koopkracht van de minima omdat die er zonder nadere ingrepen 1 procent of meer op achteruit dreigden te gaan, zo bleek uit cijfers van het Centraal Planbureau.
Het voorstel van Balkenende en Bos bevat ook maatregelen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.
Ook zal het kabinet iets extra's doen om de kosten van de vergrijzing op te vangen. Een van de mogelijkheden waarnaar wordt gekeken betreft de AOW-heffing die ouderen met een goed aanvullend pensioen moeten gaan betalen als ze voor hun 65e met werken stoppen.
In het regeerakkoord staat dat deze heffing er in 2011 komt, maar volgens ingewijden circuleren er voorstellen om dat eerder te doen. Daarover is echter nog geen besluit genomen.
Bos liet zich dinsdag optimistisch uit over de begrotingsbesprekingen. "We vorderen heel goed", zei hij. Bos verwacht dat het kabinet vrijdag "de puntjes op de i" kan zeten.
De afgelopen anderhalve week verliepen de onderhandelingen tussen de bewindslieden volgens betrokkenen "stroef". Dat kwam vooral doordat de PvdA-bewindslieden verder willen gaan met de koopkrachtcompensatie dan hun CDA-collega's.
Die laatsten wilden vasthouden aan de afspraak in het regerakkoord om het overheidstekort in 2011 om te buigen in een overschot van 1 procent.
Maandagavond slaagden Balkenende en Bos erin het eens te worden over een plan waarin alle partijen op hoofdlijnen hun zin krijgen, maar ook wat concessies moeten doen, zeggen ingewijden. De begrotingsvoorstellen worden op Prinsjesdag gepresenteerd.
(Bron)

Geen opmerkingen: