woensdag, augustus 29, 2007

Kankerpreventie vervolgd voor lozen chemicaliën

AMSTERDAM - Justitie verdenkt de Stichting Kankerpreventie IKA in Amsterdam van het illegaal lozen van afvalstoffen. De stichting heeft in 2004 op meerdere plekken in Nederland chemicaliën in het riool geloosd, aldus justitie woensdag.
Het afvalwater was afkomstig van een bus die de Stichting Kankerpreventie had ingezet voor een onderzoek naar borstkanker. Die bus reed heel Nederland door.
De organisatie die zich bezighoudt met kankerpreventie moet donderdag voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen voor de milieuverontreiniging.
Ook het bedrijf Fysiologic, dat zorg droeg voor de verwerking van het afvalwater, moet zich verantwoorden. Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie is tot vervolging overgegaan na de ontdekking van de lozingen.
Een woordvoerster van de Stichting Kankerpreventie zegt dat het om "een zeer beperkte milieuschade" ging. Metingen door deskundigen hadden dat volgens haar uitgewezen.
De stichting heeft meteen maatregelen genomen nadat toezichthouders lucht hadden gekregen van de lozingen, aldus de woordvoerster. Ook stopte de stichting met het inhuren van Fysiologic voor de verwerking van de chemicaliën die bij de kankeronderzoeken werden gebruikt.
(Bron)

'Zeer beperkte milieuschade'. Dan geeft het niet? De uitermate flauwe grap ligt voor de hand :/

Geen opmerkingen: