vrijdag, augustus 31, 2007

Steeds meer koelkasten in het bos

WAGENINGEN - Het illegaal dumpen van afval in natuurgebieden neemt de laatste jaren snel toe. Natuurbeheerders als Staatsbosbeheer en de Provinciale Landschappen schatten dat het opruimen van allerlei soorten afval jaarlijks miljoenen euro's kost.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Wageningse bureau voor de groene ruimte Alterra. Afval dat boswachters aantreffen loopt uiteen van de restanten van hennepkwekerijen en xtc-laboratoria tot aan bankstellen, koelkasten, autowrakken en kadavers. Vooral in Brabant en Limburg komt illegaal storten van afval zeer veel voor.
De onderzoekers hebben berekend dat per honderd hectare natuur gemiddeld eens per jaar illegaal afval wordt gedumpt. In bosrijke gebieden komt dat meer voor dan in polderlandschappen.
In de noordelijke provincies en Zeeland vinden boswachters vrijwel nooit drugsafval. Behalve grofvuil treffen natuurbeheerders ook steeds vaker volle vuilniszakken en tuinafval van particulieren aan.
Oorzaken voor de toename van het dumpen van afval zijn volgens Alterra gemakzucht, de geringe pakkans, lange rijen voor gemeentelijke inzamelstations en de kosten van het legaal afvoeren van afval.
Ook onwetendheid speelt een rol, want veel particulieren denken dat het weggooien van tuinafval in het bos niet erg is. Maar daardoor verspreiden zich ongewenste plantensoorten als reuzenberenklauw en gele dovenetel in de Nederlandse natuur, zo stellen natuurbeheerders.
(Bron)

Geen opmerkingen: