woensdag, mei 14, 2008

Aantal vacatures neemt af

VOORBURG - Het aantal vacatures is begin 2008 licht gedaald tot 242.000. Eind maart stonden er 7000 minder open dan in 2007, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Vooral het aantal vacatures bij banken daalde.
Volgens het CBS blijkt uit de nieuwe cijfers dat de dynamiek op de arbeidsmarkt is afgenomen, maar blijft het aantal openstaande arbeidsplaatsen hoog. In de zorg, het onderwijs en het openbaar bestuur werden eind maart 56.000 mensen gezocht.
Eind september 2007 waren er nog 253.000 te vervullen vacatures. Dat aanbod liep vervolgens terug met bijna 6000 per drie maanden.
(Bron)


Geschikt personeel moeilijk te vinden

DIEMEN - Ruim de helft van de bedrijven en instellingen in Nederland heeft grote problemen met het vinden van geschikt personeel. De komende jaren verwachten zelfs acht op de tien organisaties moeite te hebben de juiste mensen te vinden.
De problemen zijn het grootste in de industrie en de zorg.
Dit blijkt uit de jaarlijkse Arbeidsmarktverkenning van uitzendorganisatie Randstad. Voor het onderzoek zijn 580 personeelfunctionarissen van bedrijven met meer dan vijf werknemers ondervraagd.
Het percentage bedrijven dat problemen heeft met het werven van mensen is toegenomen van 41 in 2006 tot 54 in 2007. Werkgevers vinden dat het sollicitanten vaak ontbreekt aan de juiste instelling.
Jongeren van nu zijn minder gedreven dan vorige generaties, vindt 64 procent. De helft meent dat mensen in het algemeen minder gemotiveerd overkomen.
Om de vacatures toch opgevuld te krijgen, proberen bedrijven nu via meer verschillende kanalen mensen te werven. Maar volgens directeur Jan Vermeulen van Randstad Nederland moeten bedrijven origineel te werk gaan.
"Er is nog voldoende arbeidspotentieel op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat kan alleen ingezet worden als er ruimte komt aan de onderkant van de carrièreladder."
(Bron)

Geen opmerkingen: