zaterdag, mei 17, 2008

Kamerleden willen snel streep onder zaak-Spijkers

DEN HAAG - Er moet een streep komen onder het klokkenluidersdossier Fred Spijkers. Spijkers voorkwam bijna een kwart eeuw geleden dat een fout van Defensie met dodelijke afloop voor acht militairen in de doofpot belandde, maar kampt nog steeds met de gevolgen van zijn rol.
Dat moet voor de zomer worden opgelost. Dat schrijft de helft van de Tweede Kamer in een brief aan staatssecretaris Jack de Vries (Defensie), die vrijdag naar hem verzonden is met een kopie aan zijn collega CDA-bewindslieden premier Jan Peter Balkenende en de ministers Piet Hein Donner (Sociale Zaken) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie).
De SP, PvdA, ChristenUnie, D66, GroenLinks en de Groep Verdonk willen dat Spijkers' problemen met zijn inkomen, pensioen, belastingaanslagen, rekeningen van arts en advocaten, verzekeringen en een administratieve rectificatie voor de zomer zijn opgelost.
Zij stellen voor dat De Vries Pieter van Vollenhoven aanstelt als vertrouwenspersoon om Spijkers te ondersteunen. Deze gaf zelf eerder aan een rol te kunnen spelen in de kwestie.
De Kamerleden bespeuren wel een zekere bereidheid bij De Vries om de problemen voortvarend op te lossen, maar betreuren dat Defensie doet alsof de bal bij Spijkers ligt.
Fred Spijkers was maatschappelijk werker bij Defensie en weigerde in 1984 de weduwe van een militair te vertellen dat haar man door eigen onvoorzichtigheid om het leven was gekomen bij een ongeluk met een landmijn.
In 1983 waren door een ongeluk met hetzelfde type landmijn zeven dienstplichtige militairen omgekomen en nog eens negen zwaargewond geraakt.
Het ministerie van Defensie wist al in 1970 dat het ontstekingsmechanisme van de bewuste landmijn een dodelijke ontwerpfout had.
Spijkers voorkwam een doofpotzaak, waardoor toenmalig Defensieminister Joris Voorhoeve in 1997 de aansprakelijkheid erkende.
Onlangs publiceerde de Universiteit van Amsterdam een onderzoek naar de affaire-Spijkers. Politieke, bestuurlijke, ambtelijke en rechterlijke gezagsdragers krijgen daarin onder uit de zak: zij hebben op grote schaal hun bevoegdheden misbruikt en het leven van Spijkers bewust verwoest in een poging de gang van zaken in de doofpot te houden.
(Bron)

Geen opmerkingen: