dinsdag, mei 13, 2008

'Meer Nederlanders verbouwen groenten'

AMSTERDAM - Meer en meer Nederlanders verbouwen groenten. Dat komt vooral door de gestegen groenteprijzen, meldt De Telegraaf dinsdag. Er worden dit seizoen voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog meer groentezaden dan bloemenzaden verkocht.
"Onder meer spinazie en tomaten zijn populair", aldus Lennart Gouman van Tuinfo.nl. "Maar ook de vergeten groenten als pastinaken en schorseneren zijn plots weer in beeld."
De ochtendkrant meldt dat in veel regio's wachtlijsten gelden voor volkstuinen. Vorige maand concludeerde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de groenteprijs sinds 1996 met 32 procent is gestegen. Met de fruitprijzen was dat 21 procent.
(Bron)

Zelfgekweekte tomaten zijn altijd lekkerder dan winkeltomaten, spinazie is makkelijk. En veel groen kun je zelfs in een pot kweken, raapstelen, sla, stambonen - het neemt weinig plek in. Spruitgroente (taugé, alfalfa) kan ook in een pot binnen, net als sommige kruiden.
Voor pompoenen en courgettes en dergelijke heb je wel echt wat ruimte nodig.
En: een pakje zaad kost een schijntje, de grootste investering is de tijd.
Als je het met het oog op 'schone kweek' doet, kun je ook makkelijk schone zaden van bio-teelt bestellen bij bijvoorbeeld De Bolster (ja, daar ben ik een fan van).
Ik heb ook sterk de indruk dat mensen meer richting het cottagetuin-idee gaan: er hoeft geen scheiding te zijn tussen groente en sierplanten. Veel groente staat prima in een border.

Geen opmerkingen: