vrijdag, mei 16, 2008

Extra zakgeld voor Beatrix

AMSTERDAM - De uitkering voor koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en zijn vrouw prinses Máxima was vorig jaar 66 duizend euro hoger dan begroot. Dat staat in het jaarverslag van het Huis der Koningin over 2007 dat het ministerie van Financiën vrijdag openbaar heeft gemaakt.
Het drietal had vorig jaar bijna zes miljoen euro te besteden, zo'n twee ton meer dan in 2006.
Het meeste geld ging naar het staatshoofd, zo'n 4,1 miljoen euro. Willem-Alexander kreeg 988 duizend euro en Máxima 872 duizend. Deze bedragen zijn inclusief de kosten voor de hofhouding.
Als inkomen kreeg de vorstin 765 duizend euro, haar zoon en schoondochter kregen beiden 227 duizend euro. Het inkomen van Beatrix bedroeg in 2006 nog 736 duizend euro. Máxima en Willem-Alexander kregen toen allebei 218 duizend euro.
De hogere toelage komt voort uit een nieuwe arbeidsvoorwaardenovereenkomst voor het rijk, die vorig jaar tot stand kwam. Het Koninklijk Huis volgt de ontwikkeling van de lonen voor ambtenaren. Aangezien de begroting al in een vroegtijdig stadium werd opgesteld, is de uitkering hoger geweest dan waarmee rekening kon worden gehouden, aldus het jaarverslag.
De kosten voor het gebruik van de paleizen, auto's paarden en rijtuigen zijn ten opzichte van 2006 iets gedaald. Beatrix declareerde in totaal voor bijna 23 miljoen euro, ongeveer een miljoen euro minder dan het jaar ervoor.
Aan staatsbezoeken, beveiliging, de inzet van regeringsvliegtuigen en het onderhoud van paleizen is door verschillende ministeries vorig jaar bijna 78 miljoen euro uitgegeven. Het onderhoud van de Groene Draek, de lemsteraak van het staatshoofd, bedroeg ruim 104 duizend euro. Deze werkzaamheden worden traditiegetrouw uitgevoerd door het ministerie van Defensie.
(Bron)

Geen opmerkingen: