maandag, mei 12, 2008

Duizenden doden na aardbeving China

PEKING - De aardbeving die China maandag trof, heeft in de provincie Sichuan zeker 7651 mensen het leven gekost. Dat heeft het staatspersbureau Xinhua bekendgemaakt, op gezag van het provinciebestuur. Vermoedelijk loopt het dodental nog verder op.
Reddingswerkers zoeken tussen de puinhopen naar overlevenden in Dujiangyan. Het gebouw stortte in maandag in na een zware beving in de provincie Sichuan. (AFP) Bij de aardbeving zijn volgens persbureau Xinhua bijna negenhonderd schoolkinderen onder het puin bedolven. Twee schoolgebouwen in de provinciehoofdstad Chengdu zijn naar verluidt als gevolg van de krachtige aardbeving maandag ingestort.
Honderden mensen liggen begraven onder het puin van twee ingestorte chemische fabrieken in Shifang. De fabrieken stortten in tijdens de aardbeving. Circa 6000 mensen zijn geëvacueerd. Meer dan 80 ton vloeibare ammoniak is weggelekt.
Het epicentrum, lag ruim 90 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad van de provincie Sichuan, Chengdu. De beving had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter volgens de laatste meldingen van onder meer het Amerikaanse geografische instituut USGS.
De aardbeving was zo krachtig dat die werd gevoeld in de hoofdstad Peking en zelfs 2000 kilometer zuidelijker in de Thaise hoofdstad Bangkok. Sichuan ligt in het zuidelijke deel van midden China, ongeveer 1500 kilometer ten zuidwesten van Peking.
De Chinese president Hu Jintao heeft opgedragen een ‘totale inspanning’ te doen om de slachtoffers van de aardbeving te redden.
De kolossale en omstreden stuwdam van de Drie Kloven, ruim 600 kilometer ten oosten van Chengdu, is volgens ooggetuigen niet aangetast door de beving.
De gevolgen van de aardbeving waren ook te merken in de havenstad Shanghai, op zo'n 1600 kilometer van het epicentrum. Vooral in de vele wolkenkrabbers in de stad waren de schokken goed voelbaar.
Journalisten op de redactie van de Shanghai Daily, die zich op de 38ste etage van een kantorenflat bevindt, beschreven de sensatie. ‘Ik voelde me ineens heel duizelig,’ aldus eindredacteur Marc Tessier. ‘Het was gek en best eng. Ik had nog nooit eerder een gebouw voelen bewegen.
Veel torenflats in de stad werden uit voorzorg door de politie ontruimd. Op Xujiahui, een van de druktste winkelgebieden van Shanghai, verzamelden zich in de middag duizenden mensen uit de hoge gebouwen op straat. Er hing een opgewonden sfeer.
Ook de hoogste toren van China, de Jinmao in Shanghai met een lengte van 421 meter, werd ontruimd, net als de andere wolkenkrabbers in het financiële Pu Dong district van Shanghai.
Tot nu toe zijn er nog geen meldingen over Nederlandse toeristen die in de problemen zijn geraakt door de aardbeving die maandag de Chinese provincie Sichuan trof. Dat heeft een woordvoerster van de ANWB, die de Nederlandse alarmcentrales coördineert, gezegd.
De Nederlandse Annelies de Quant, manager bij softwarebedrijf IJO Technologies in de Chinese stad Chengdu, staat zes uur na de zware aardbeving nog altijd te trillen op haar benen. ‘Ik dacht dat ik doodging.’ Maandagmiddag om halfdrie lokale tijd, toen de aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter plaatsvond, was ze aan het werk op het kantoor van de softewareonderneming op de 31e etage van een wolkenkrabber in de miljoenenstad Chengdu.
‘Het begon met een lichte trilling, alsof er een metro voorbij kwam’, vertelt De Quant. ‘Maar het werd snel erger. Boeken vielen uit de kasten, bureaustoelen vielen om, een grote waterkoeler kantelde en collega's verloren hun evenwicht en werden op de grond gegooid. Het was een grote puinhoop.’
‘Het gebouw ging zo hard heen en weer dat we allemaal dachten dat het zou bezwijken. Het was verschrikkelijk. Het is voorbij, dacht ik. Nog steeds vind ik het een wonder dat het gebouw er nog staat.’
Sichuan wordt veel bezocht door toeristen. De provincie is vooral bekend om de reuzenpanda's. Vlakbij de provinciehoofdstad Chengdu is een wereldberoemd fokcentrum. Sichuan is ook bekend door de hete gerechten.
(Bron)

Geen opmerkingen: