woensdag, mei 14, 2008

Parachutisten landen in rampgebied China

PEKING - De eerste elitetroepen zijn woensdag met een parachute geland in een van de buitenwereld afgesloten gebied in het zuidwesten van China.
Het gaat om een groep van honderd man in het district Maoxian, dat ten noorden ligt van het epicentrum. Dat berichtte staatspersbureau Xinhua woensdag.
Ook zijn 100.000 militairen en politiemensen naar het zuidwesten van China gestuurd, aldus de Chinese premier Wen Jiabao op de staatstelevisie. Beichuan is een van de zwaarst getroffen gebieden door de aardbeving van maandag.
Sommige dorpen nabij het epicentrum zijn "volledig met de grond gelijkgemaakt", aldus een functionaris van het Chinese Volksleger. "De verliezen zijn zeer zwaar. In sommige plaatsen staat geen huis meer overeind."
Het hoofd van een gewapende politie-eenheid doelde onder meer op de plaatsen Yingxiu, Xuankou en Wolong. Ook bergdorpjes in het omliggende gebied zijn compleet verwoest.
(Bron)

Dat klinkt toch als een heel andere aanpak dan in Birma. Overigens waren in China ook de beruchte voortekenen: dieren die wegtrokken, en, net zo alarmerend maar voor velen geloofwaardiger: een enorm meer dat ineens leegliep. Doorgaans zijn dat duidelijke tekenen dat er iets aan het gebeuren is - maar ja, waar moet je heen? Hoe ver moet je weg, als je al weg kunt?
Het enige relatief goede nieuws is dat het er regent - misschien kan dat nog wat slachtoffers onder het puin in leven houden, als ze er niet door onderkoeld raken :-(

Geen opmerkingen: