vrijdag, mei 16, 2008

Slechts 2 procent chauffeurs is vrouw of allochtoon

ALPHEN AAN DEN RIJN - Slechts 2 procent van de chauffeurs in het beroepsgoederenvervoer is van allochtone afkomst of vrouw en dat baart de sector zorgen. Dit blijkt vrijdag uit het arbeidsmarktonderzoek beroepsgoederenvervoer 2008 in opdracht van de sector onder ruim 1100 werkgevers en bijna 700 werknemers.
Anderzijds ziet de branche in de lage participatie van vrouwen en allochtonen juist kansen, want er zijn vacatures genoeg. Op dit moment zijn 141.000 personen werkzaam in de sector, van wie 91.400 als chauffeur. De branche als geheel telt 4700 vacatures, waaronder 4000 voor chauffeurs. Door voorlichtingsactiviteiten en een diversiteitsprijs onder werkgevers moeten meer vrouwen en allochtonen aan de bak in het goederenvervoer.
Verder blijkt uit het onderzoek de gemiddelde trucker een tevreden trucker is. "Een overgroot deel zou dit beroep aan anderen aanbevelen." De gemiddelde chauffeur werkt negen jaar voor dezelfde baas. Wel baart de hoge werkdruk de branche zorgen. "Als aan de werkdruk niet iets wordt gedaan, vragen wij ons af hoelang chauffeurs nog zo tevreden blijven."
De uitkomsten van het onderzoek werden vrijdag gepresenteerd door directeur Ger Ros van de VTL, het centrum voor ontwikkeling van mensen in transport en logistiek.
(Bron)

Geen opmerkingen: