vrijdag, mei 16, 2008

Tientallen ambtenaren verdienen meer dan minister

DEN HAAG - Tientallen ambtenaren blijken een beter inkomen te hebben dan de ministers. Dat valt op te maken uit de jaarverslagen van alle ministeries, waarin het kabinet op grond van een wettelijke plicht vrijdag alle topinkomens in de publieke sector heeft gepubliceerd.
De rijksoverheid telde vorig jaar 33 ambtenaren die meer verdienden dan een minister. Voor elke ambtenaar moet worden aangegeven hoe het komt dat zijn salaris de ministersnorm van 169.000 euro overtrof.
Het kan bijvoorbeeld gaan om een aanvulling op het pensioen, representatiekosten of om een "arbeidsmarkttoelage".
De grootste verdiener onder de ambtenaren was vorig jaar een plaatsvervangend directeur op het ministerie van Economische Zaken. Deze ambtenaar kreeg 364.236 euro mee, waarvan het overgrote deel een ontslagvergoeding was.
Ook onder het departement Economische Zaken valt topman Pieter Kalbfleisch van de kartelwaakhond NMa. Hij komt uit op meer dan 222.000 euro dankzij een arbeidsmarkttoelage.
Een groot deel van de ambtelijke top van ministeries verdient ook meer dan de minister die zij dienen. Veel secretarissen-generaal en directeuren-generaal ontvangen jaarlijk tussen de 170.000 en 200.000 euro.
Minister Wouter Bos van Financiƫn schreef de overschrijdingen van het ministerssalaris vrijdag onder meer toe aan een "erfenis uit het verleden", toen de salarisnorm nog niet van kracht was. Hij denkt dat het aantal daardoor in de loop der jaren lager kan worden.
Ook zijn er soms "nauwelijks verwijtbare redenen" voor het hoge jaarinkomen, zoals een ontslagvergoeding. Bos wees erop dat een minister iets uit te leggen heeft als de norm wordt overschreden.
Overigens werken niet alle grootverdieners in de bestuurlijke top van de ambtenarij. Het ministerie van Defensie meldt dat een jachtvlieger vorig jaar 174.572 euro loon ontving. Een officier die werkt als medisch specialist verdiende 175.704 euro.
(Bron)

Geen opmerkingen: