zaterdag, mei 17, 2008

Veel chroom in kinderlijf rond Corus

HILVERSUM - Kinderen uit Wijk aan Zee en Beverwijk hebben vijf tot veertien keer zo veel chroom in het lichaam als andere kinderen. Chroom is een stof die kan bijdragen aan het ontstaan van longkanker.
De resultaten van onderzoek dat is verricht door Natuur en Milieu en de Radboud Universiteit Nijmegen, worden zondag bekendgemaakt in het televisieprogamma Zembla.
'Het gif van Corus', heet de uitzending. Corus is het staalconcern in IJmuiden, dat ook nog wel Hoogovens wordt genoemd.
Het bedrijf wilde niet op de onderzoeksresultaten reageren. De provincie Noord-Holland liet zaterdag weten nog niet te kunnen reageren op de onderzoeksresultaten, omdat ze die niet kent.
Volgens toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht zijn de gevonden concentraties te vergelijken met die in de meest vervuilde gebieden in het Duitse Ruhrgebied. Chroom komt in twee vormen voor in de natuur, als chroom 6+ en chroom 3+.
Vooral de eerste vorm draagt bij aan de vorming van kanker. Deze vorm laat zich moeilijk opnemen door het lichaam. Corus stoot jaarlijks 600 kilo chroom uit. Van den Berg pleit daarom ook voor een verder onderzoek naar de herkomst van deze hoge concentraties.
Uit een onderzoek van de GGD van december 2007 was al gebleken dat er in de omgeving van IJmuiden meer longkanker en melanoom (huidkanker) voorkomt dan in de rest van Nederland. Peter Köhne van de GGD Kennemerland bepleit dat er verder onderzoek plaatsheeft naar de oorzaak van het hoge aantal longkankergevallen.
Arnold van Oudvorst, huisarts in Wijk aan Zee, zegt dat in zijn praktijk van alle overleden patiënten de afgelopen elf jaar bijna de helft aan kanker is doodgegaan. Hij denkt dat de uitstoot van Corus daarvan een van de oorzaken is.
Staalconcern Corus laat zijn medewerkers regelmatig medisch onderzoeken. De GGD Kennemerland doet in de omgeving stelselmatig onderzoek. Uit geen van die onderzoeken blijkt dat er een verband bestaat tussen het productieproces van Corus en kanker.
Corus herkent zich niet in de berichtgeving van Zembla. Het bedrijf houdt zich naar eigen zeggen aan de milieuvergunning en rapporteert aan de provincie alle stoffen die bij de productieprocessen vrijkomen.
Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak van GroenLinks wil minister Jacqueline Cramer van Milieu dinsdag naar het wekelijkse vragenuurtje van de Kamer roepen naar aanleiding van de uitzending van Zembla.
Duyvendak wil weten waarom de VROM-inspectie niet heeft ingegrepen bij de milieuvervuiling van Corus. Hij eist dat Cramer een einde maakt aan de "onaanvaardbare situatie".
(Bron)

Geen opmerkingen: