vrijdag, mei 16, 2008

Vijf miljoen mensen dakloos door aardbeving China

PEKING - De Chinese autoriteiten krijgen een steeds beter beeld van de gevolgen van de aardbeving die het midden van het land maandag trof. Bestuurders lieten vrijdag weten dat alleen al in de zwaarst getroffen provincie Sichuan 4,8 miljoen mensen dakloos zijn geworden.
In aangrenzende provincies zijn nog eens tienduizenden mensen dakloos geworden. Zo verloren in een district van de provincie Gansu 50.000 mensen hun huis. De autoriteiten houden er rekening mee dat de beving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter meer dan 50.000 mensen het leven heeft gekost.
Het officiƫle dodental staat intussen op 22.069, aldus het staatspersbureau Xinhua.
Premier Wen Jiabao zei dat de schade door het natuurgeweld mogelijk groter is dan door een aardbeving die in 1976 de stad Tangshan in het noordoosten van China trof. Die beving van ruim dertig jaar geleden eiste 300.000 levens.
President Hu Jintao bracht vrijdag een bezoek aan Sichuan. Hij riep reddingswerkers en hulpverleners op tot een uiterste krachtsinspanning. "De hulpverlening na de aardbeving is haar meest cruciale fase ingegaan. We moeten alles doen, vechten tegen de tijd en alle moeilijkheden overwinnen om de eindoverwinning voor de hulpverlening veilig te stellen."
Volgens Hu verlopen de reddingswerkzaamheden "daadkrachtig, ordelijk en effectief", maar wacht de hulpverleners nog een "zware taak en is de tijdsdruk groot".
De autoriteiten kondigden een onderzoek aan naar de constructie van schoolgebouwen. Tot grote woede van de bevolking zijn in het gebied veel scholen ingestort tijdens de beving. Zo stortten alleen al in Mianzhu zeven scholen in: 1700 leerlingen verdwenen onder het puin.
Verhalen over vermeende corruptie doen de ronde. Het ministerie van Volkshuisvesting waarschuwde dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor inferieure constructies zullen worden gestraft.
Inmiddels arriveerden ook de eerste buitenlandse hulpverleners. Ze zijn afkomstig uit onder meer Japan, Rusland en Taiwan, dat door China wordt beschouwd als een opstandige provincie.
Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) liet weten dat het op verzoek van Peking voor kant-en-klaarmaaltijden voor 118.000 mensen zorgt.
Hulpverleners zouden nu alle getroffen gebieden hebben bereikt. Vrijdag haalden hulpverleners nog zeker zes personen levend onder het puin vandaan.
De Nederlandse regering heeft besloten een half miljoen euro ter beschikking te stellen voor de slachtoffers van de aardbeving. Nederland geeft daarmee gevolg aan een speciaal verzoek van de Chinese regering en het internationale Rode Kruis.
Het Rode Kruis heeft in totaal 12 miljoen euro nodig om honderdduizend mensen in het rampgebied te voorzien van voedsel, drinkwater, medicijnen, tenten, warme kleding en dekens.
Chinezen in Nederland zamelen donaties in voor slachtoffers van de aardbeving. De Vereniging van Chinese Studenten en Leerlingen in Nederland is samen met de Chinees-Nederlandse website gogodutch.com initiator van de inzamelingsactie.
Volgens beide instellingen kan met 50 euro een bewoner van Sichuan een maand overleven.
(Bron)

Geen opmerkingen: