maandag, september 15, 2008

'Alcohol verdrijft alleen slechte herinneringen'

AMSTERDAM - Alcohol is zo verslavend omdat het de slechte herinneringen uit het geheugen verdrijft en de goede juist versterkt. Dat beweren Brits wetenschappers die het geheugen van beschonken proefpersonen hebben bestudeerd.
De onderzoekers van Sussex University lieten een groep vrijwilligers een grote hoeveelheid alcohol nuttigen. Vlak voor en tijdens het drinkfestijn kregen de proefpersonen kaartjes te zien met daarop emotioneel getinte foto's. Toen ze eenmaal dronken waren, gebeurde dat opnieuw, maar met andere foto's.
De volgende dag testten de onderzoekers welke beelden de proefpersonen zich nog konden herinneren. Hun score werd vergeleken met de prestaties van nuchtere mensen.
De vrijwilligers bleken vooral in beschonken toestand maar weinig foto's in hun geheugen te hebben geprent. De beelden die ze vlak voor hun dronkenschap hadden gezien, konden ze zich de volgende dag echter extreem goed herinneren – beter zelfs dan proefpersonen die niet dronken waren.
Volgens de onderzoekers bewijst het experiment dat leuke herinneringen van een avondje drinken vaak blijven hangen. Het 'dronkemansgedrag' dat pas later ontstaat, kunnen mensen zich echter meestal niet meer herinneren. De resultaten van het onderzoek werden vorige week gepresenteerd op het British Association's Science Festival.
Uit eerdere enquêtes onder alcoholverslaafden zou volgens hoofdonderzoekster Theodora Duka ook al blijken dat mensen vaak opnieuw gaan drinken, omdat vooral hun goede ervaringen met drank blijven hangen in hun geheugen.
"Alcohol versterkt herinneringen aan emotionele gebeurtenissen vóór de echte dronkenschap, en die zijn meestal positief", aldus Duka in de Ierse krant The Independent. "De meestal negatieve herinneringen die je later in benevelde toestand beleeft, raken echter beschadigd. De gevolgen van alcohol krijgen daardoor onterecht een positieve lading in je geheugen."
(Bron)

Geen opmerkingen: