vrijdag, september 19, 2008

Donner voelt weinig voor AOW na 40 gewerkte jaren

DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) voelt er weinig voor om de AOW-leeftijd te koppelen aan het arbeidsverleden, zoals GroenLinks heeft voorgesteld.
Volgens Donner raakt dit plan mensen die minder dan veertig jaar gewerkt hebben. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om veel vrouwen die kiezen voor de zorg voor hun kinderen en om werklozen.
Dat zei de CDA-bewindsman vrijdag na afloop van de ministerraad. GroenLinks kwam deze week met het voorstel, waarbij mensen AOW kunnen krijgen als ze veertig jaar gewerkt hebben.
Op deze manier wil de oppositiepartij mensen ontzien die al jong zijn begonnen met werken en die vaak een zwaar beroep hebben. Zij kunnen zo al voor hun 65e recht hebben op AOW.
Premier Jan Peter Balkenende had tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer eerder deze week aan fractieleider Femke Halsema van GroenLinks toegezegd haar voorstellen te bespreken in het kabinet. Maar hij zei toen al de nodige bezwaren tegen het plan te zien.
Donner wijst er bovendien op dat onze levensverwachting toeneemt en daarom naar de houdbaarheid van de AOW moeten worden gekeken. Hij vraag zich af of het dan wel verstandig is om de grens neer te leggen bij veertig gewerkte jaren, als straks onze levensverwachting misschien wel ongeveer tachtig jaar is.
Volgens de minister is het beter om ervoor te zorgen dat mensen zoveel mogelijk doorwerken op een gezonde manier. Dat betekent dat voorkomen moet worden dat mensen met een zwaar beroep veertig jaar hetzelfde werk doen.
Door schaarste aan personeel beseffen volgens Donner werkgevers, zoals in de bouw, al meer dat ze mensen tijdig ander werk moeten bieden en zonodig moeten omscholen. Ook kunnen nieuwe technieken zwaar werk lichter maken, volgens de bewindsman.
Voor de oudere generatie werknemers die nu voor hun 65e aan het einde van hun loopbaan zitten door het zware werk dat ze van jongs af aan hebben gedaan, wil Donner vooralsnog niks aparts regelen.
Hij wil ze niet uitzonderen van de heffing die ouderen met een aanvullend pensioen boven de circa 18.000 euro straks moeten betalen, als ze eerder stoppen met werken. Volgens hem is in de huidige regels ook voldoende ruimte om te sparen voor vroegpensioen.
(Bron)

Geen opmerkingen: