vrijdag, september 19, 2008

Buschauffeurs Zaandam staken vanaf maandag

ZAANDAM - De buschauffeurs van de Zaanse vestiging van Connexxion leggen vanaf maandag buiten de spits het werk neer. De chauffeurs willen meer sociale veiligheid in de bus. Dit heeft FNV Bondgenoten vrijdag bekendgemaakt.
De vakbond eist dat in de bus een systeem komt dat chauffeurs de mogelijkheid geeft onderling met elkaar te communiceren, zodat ze elkaar kunnen waarschuwen bij bijvoorbeeld onraad.
Volgens de vakbond had FNV Connexxion al een ultimatum gesteld, dat afgelopen nacht om middernacht afliep. Het busbedrijf is niet op de eisen ingegaan, aldus FNV.
Hoeveel reizigers door de actie worden gedupeerd, weet bestuurder Paul van Golde van FNV Bondgenoten niet. Ook is nog onduidelijk hoe lang de acties gaan duren. "We gaan door totdat Connexxion met een oplossing komt." Als het te lang duurt, komen er volgens Van Golde mogelijk zwaardere acties.
De reden dat de actie alleen in Zaandam plaatsvindt, is dat daar vaak vervelende dingen gebeuren, aldus de FNV-bestuurder. Zo werd vier jaar geleden iemand neergestoken in een Zaandamse bus.
Anderhalf jaar geleden bleek dat het systeem waarmee chauffeurs onderling contact kunnen hebben, zou verdwijnen. Sindsdien vinden al onderhandelingen hierover met Connexxion plaats, aldus Van Golde.
Connexxion wil en kan volgens een woordvoerder van het busbedrijf niet op de eis ingaan. "Het huidige systeem werd twee jaar geleden al geïntroduceerd en als zich calamiteiten voordoen, staat de centrale verkeersleiding meteen paraat."
Ook het invoeren van een ander systeem ziet Connexxion niet zitten. "Het huidige systeem werkt gewoon goed."
(Bron)

Geen opmerkingen: