donderdag, september 18, 2008

WHO meldt vooruitgang bij malariabestrijding

GENEVE - De malariaproblematiek in de wereld blijft enorm groot, maar veel meer mensen hebben toegang gekregen tot materiaal ter voorkoming en bestrijding van de ziekte.
Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport over malaria in de periode 2004-2006 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
In achttien Afrikaanse landen is het aantal kinderen dat wordt beschermd door met insecticide geïmpregneerde klamboes acht keer zo groot geworden, van 3 procent van de kinderen in 2001 naar 23 procent in 2006. Malaria is de belangrijkste oorzaak van kindersterfte.
Het aantal mensen dat overleed aan malaria halveerde in drie Afrikaanse landen. Het gaat om Rwanda, Eritrea en Sao Tomé en Principe. Dit resultaat werd bereikt door een combinatie van maatregelen, zoals het distribueren van klamboes, medicijnen en sprays.
"We weten dat de malariamaatregelen werken", zei een malaria-expert van de WHO. "Het is nu zaak om deze resultaten in heel Afrika en de rest van de wereld te verspreiden."
De vooruitgang is te danken aan een "dramatische stijging in fondsen", aldus de WHO. Niet eerder werd zo veel geld besteed aan bestrijding van de tropische ziekte als in 2006.
Er blijft echter nog ontzettend veel werk aan de winkel. Het aantal malariagevallen in 2006 is met 247 miljoen nog altijd hoog. In Afrika werden slechts 125 miljoen mensen beschermd door klamboes in 2007, terwijl 650 miljoen mensen er een nodig hebben.
(Bron)

Geen opmerkingen: