maandag, september 15, 2008

Eerste stap naar zonne-energie uit ruimte

AMSTERDAM - Een gepensioneerde wetenschapper van de NASA is er in geslaagd om zonne-energie met radiogolven over grote afstand te verzenden. Het experiment bewijst volgens hem dat het mogelijk is om zonne-energie vanuit de ruimte naar de aarde te sturen.
Onderzoeker John C. Mankins wekte met negen zonnepanelen op het Hawaïaanse eiland Maui ongeveer 20 watt aan energie op. Via een antenne verzond hij die stroom met microgolven over een afstand van 148 kilometer naar het hoofdeiland van Hawaï (Hawaï). Het ontvangstapparaat daar was echter zo klein dat maar een minieme hoeveelheid stroom ook daadwerkelijk kon worden opgevangen.
Voor Mankins maakte dat niet uit. Hij wilde alleen aantonen dat het in principe mogelijk is om stroom via radiogolven te versturen. De wetenschappers droomt al jaren van een project, waarbij in de toekomst satellieten van ruim 500 kilo zonnestralen moeten opvangen in de ruimte. Die zonne-energie zou volgens hem naar ontvangststations op aarde kunnen worden gestraald om het brandstoftekort op te lossen.
"Ik denk dat ik nu heb laten zien dat je zonne-energie snel en redelijk goedkoop kunt verzenden", zei hij op een persconferentie van de National Space Society in Washington. "De afstand die de stroom uit mijn zonnepanelen aflegde was ongeveer gelijk aan de afstand tussen het oppervlak van de aarde en het begin van de ruimte."
Het experiment van Mankins kostte 1 miljoen dollar en werd betaald door Discovery Channel. Met meer geld is het volgens de onderzoeker mogelijk om grotere ontvangers te bouwen en meer stroom te versturen.
De NASA werkt al sinds eind jaren negentig aan een plan om zonne-energie in de ruimte op te vangen en naar de aarde te sturen. Er bestaan al diverse demonstratiefilmpjes van . "Maar met dit experiment bewijs ik dat het ook praktisch uitvoerbaar is", aldus Mankins. "Ook al was de stroomverzending nog lang niet zo succesvol als die zou kunnen zijn."
(Bron)

Geen opmerkingen: