zondag, september 14, 2008

VVD wil stop op subsidies voor beter bestuur in Afrika

DEN HAAG - Het heeft geen zin om ontwikkelingsgeld te steken in het opbouwen van een beter bestuur, of het versterken van maatschappelijke organisaties in Afrika.
Het is ook onzinnig te dreigen met het intrekken van hulp aan slechte regeringen. Investeer in de economie, stelt de VVD in nieuwe plannen voor ontwikkelingssamenwerking waar de Telegraaf zondag over schrijft.
Wanneer in een land een sterke middenklasse ontstaat, zullen die mensen zelf zien hoe hun land in elkaar zit, en hun regeringsleiders ter verantwoording roepen", stelt Tweede Kamerwoordvoerder Arend Jan Boekestijn.
Veel hulp die Nederland nu geeft helpt dictators om in het zadel te blijven, stelt hij. "Eigenlijk voeden wij dictatoriale systemen."
De partij hekelt de door Koenders gebruikte sanctie van het intrekken van steun aan regeringen als zij zich niet aan afspraken houden. De ervaring leert dat de regeringen van Uganda of Rwanda niet op die manier in het gareel te krijgen zijn.
Het plan bevat veel oude stokpaardjes van de VVD. Zo blijft de partij erbij dat het budget van minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) drastisch omlaag kan en dat dat geld gebruikt moet worden voor belastingverlagingen.
Een week geleden stelde het wetenschappelijk instituut van de liberalen, de Teldersstichting, dat de VVD pogingen om te korten op ontwikkelingshulp moest laten varen.
In het plan waarschuwen de liberalen als vanouds voor te grote afhankelijkheid van landen. Ze pleiten nu voor een hulpplafond voor individuele landen: het mag niet meer dan 17 procent van het bruto nationaal product zijn.
De VVD vindt verder dat geen belastinggeld mag worden uitgegeven aan Nederlandse hulporganisaties. De Nederlander moet zelf kunnen bepalen welke organisatie zijn geld krijgt.
De partij schrapt ook subsidies voor campagnes die de steun voor ontwikkelingssamenwerking onder Nederlanders moet vergroten. "Daar wordt geen Afrikaan beter van."
(Bron)

Als je investeert in 'de economie' komt het geld natuurlijk wel goed terecht, niet bij de dictators en hun aanhang.

Geen opmerkingen: