vrijdag, september 19, 2008

Melaminepoeder op en rond terrein DSM Geleen

GELEEN - Een groot deel van industrieterrein Chemelot in Geleen, waar onder meer DSM gevestigd is, is sinds vrijdagochtend bedekt met een laagje melamine. Die is door nog onbekende oorzaak uit een opslagsilo in Geleen geblazen. Dat liet DSM vrijdag weten.
Een deel van de kunststof in poedervorm is terechtgekomen op de openbare weg, onder meer bij een tankstation aan de Postbaan in Stein. DSM en de brandweer zijn bezig met het opruimen van de stof.
Het laagje stof buiten het Chemelotterrein is inmiddels opgeruimd. Melamine is niet giftig of schadelijk voor het milieu, maar kan wel irritatie aan de luchtwegen veroorzaken.
Volgens DSM zijn nog geen klachten over de vervuiling binnengekomen. DSM benadrukt dat er geen verband gelegd kan worden met de melaminevergiftigingen in China. "De babypoederaffaire in China is geen gevolg van de giftigheid van melamine, maar van bijkomende effecten van vloeibare melamine die als voeding wordt gebruikt", aldus een woordvoerster van DSM. "Melamine is niet bedoeld om in voeding toe te passen."
Melamine is een kunststof die wordt toegepast in onder meer deklagen van meubilair, kampeerservies en coating voor bankbiljetten.
(Bron)

Geen opmerkingen: