Liever geen bijklussende studenten in tandartspraktijk
GRONINGEN - Ongeveer 22 procent van de tandheelkundestudenten in Groningen werkt naast de studie in een tandartspraktijk.
Van de opleidingen in Amsterdam en Nijmegen zijn geen cijfers beschikbaar, maar ook daar klust een aantal studenten bij.
Frank Abbas, hoofd van de opleiding in Groningen, zou het liefst zien dat de studenten zich beperken tot stages en verder pas na hun afstuderen in een praktijk aan de slag gaan.
"Een student tandheelkunde is niet bekwaam, tot het moment van afstuderen en pas bevoegd na inschrijving in het BIG-register", zegt hij in het Nederlands tandartsenblad.
Volgens de wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) moeten alle apothekers, artsen en verpleegkundigen zich in het BIG-register inschrijven om hun beroep te kunnen uitoefenen.
Veel tandartsen denken volgens Abbas dat een student "al half bekwaam" is, als zij of hij een toets heeft gehaald en in de laatste jaren van de studie is.
"Maar alleen een toets halen, zegt niets. Je moet niet alleen de vaardigheid beheersen, maar bijvoorbeeld ook de diagnostiek en het professioneel handelen onder de knie hebben", meent hij.
Studenten die in een praktijk werken, moeten naar zijn mening duidelijk aangeven dat ze student tandheelkunde zijn. Het is uit den boze als zij zich voordoen als mondhygiënist, tandartsmedewerker, assistent of tandarts in opleiding, omdat zulke titels misleidend zijn.
Abbas wijst bovendien op het financiële aspect. Studenten die bijklussen, werken soms zoveel dat hun studie veel vertraging oploopt of dat zij hun studie zelfs niet afmaken.
Dat maakt de studie onnodig duur, omdat de universiteit dan het geld mist dat zij voor elke afgestudeerde ontvangt.
Omdat Abbas beseft dat er altijd studenten zullen zijn die voor hun afstuderen bij een tandarts aan de slag gaan, heeft hij samen met docent Heert Zijlstra een notitie geschreven over de regels waaraan een student en een tandarts zich in zo'n geval moeten houden.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten