maandag, september 15, 2008

Minister Ter Horst wil camera's op ambulance

DEN HAAG - Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst wil een proef gaan doen waarbij ambulances met bewakingscamera's worden uitgerust.
Dat zei de bewindsvrouw maandag in dagblad De Pers. Ter Horst hoopt hiermee geweld tegen mensen met een publieke taak terug te dringen.
Naast camera's sluit de minister ook zwaardere straffen voor raddraaiers niet uit. Het Openbaar Ministerie hanteert op dit moment een dubbele strafeis bij geweld tegen mensen met publieke taken. Binnenkort wordt gekeken of dit effect heeft. Zo niet, dan moeten er andere strafmaten worden opgenomen in het strafrecht, aldus Ter Horst.
Vorige week werd een groep jongens vrijgesproken die in het Amsterdamse De Mirandabad ambulancepersoneel en een arts zouden hebben bedreigd. Volgens de bewindsvrouw krijgt 89 procent van het ambulancepersoneel te maken met agressie.
"Dat is idioot veel en dat betekent dat we maatregelen moeten treffen", aldus Ter Horst. "Je moet goed kijken wat effectief is en of de mensen op de ambulances het nuttig vinden, maar ik wil in elk geval een pilot met camera's op ambulances."
De minister vindt het onverteerbaar dat hulpverleners die zich inzetten voor anderen het slachtoffer worden van geweld. "Dat er in Nederland mensen zijn die hun emotie soms niet de baas kunnen, begrijp ik best. Maar dat je niet kunt afblijven van ambulancemensen, is onvoorstelbaar. Iedereen met een publieke functie, moet veilig kunnen werken. Want dat zijn allemaal mensen die taken verrichten voor jou en voor mij."
Ambulancezorg Nederland is blij met de proef. De organisatie gaat echter wel onderzoeken of de aanwezigheid van camera's mensen kan afschrikken om een ambulance in te schakelen uit angst in beeld te komen. Dat zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn als een patiënt wordt gezocht door de politie.
"In dat geval zou het strijdig kunnen zijn met de zorg die wij, ongeacht de achtergrond van de patiënt, moeten bieden", aldus de voorzitter van de organisatie Ed Worm. "Maar laat ik voorop stellen dat we heel erg blij zijn met alles dat kan bijdragen aan de veiligheid van ambulancepersoneel."
(Bron)

Ik kan me nog wel een "incident" herinneren waarbij een kraker in zijn arm werd geschoten en hulp werd geweigerd tot ie zei wie hij was. Jaren tachtig, toen kon dat nog.

Geen opmerkingen: