maandag, september 15, 2008

Mobiel bellen binnen Nederland wordt duurder

AMSTERDAM - De tarieven voor binnenlandse gesprekken met de mobiele telefoon gaan waarschijnlijk omhoog. Dat bevestigen woordvoerders van Vodafone en T-Mobile maandag.
De bedrijven verwachten dat de Europese Commissie de tarieven voor sms- en dataverkeer in het buitenland aan banden gaat leggen. "En als de Europese Commissie onze winst ergens afroomt, dan proberen wij dat elders terug te verdienen", zegt een woordvoerder van T-Mobile.
De tarieven voor grensoverschrijdend 'roaming' sms-verkeer worden nu nog door de aanbieders zelf vastgesteld. 'Roaming' wil zeggen dat Nederlanders in het buitenland, via een buitenlands netwerk, kunnen bellen en sms'en. Nu wordt voor een grensoverschrijdend sms-bericht gemiddeld 29 cent betaald. Volgens de Europese Commissie moet dat 11 tot 15 cent worden.
De maximale tarieven voor bellen in het buitenland zijn vorig jaar al door de Europese Commissie vastgesteld. Gelijktijdig werden providers gewaarschuwd ook de tarieven voor sms- en dataverkeer te verlagen. Gebeurt dat niet, zo dreigde de commissie, dan komen er ook regels voor de maximale hoogte van tarieven voor sms- en dataverkeer. Nu zitten die nieuwe regels er dus aan te komen.
Denken T-Mobile en Vodafone erover hun tarieven voor binnenlandse gesprekken te verhogen, een woordvoerder van KPN laat zich niet uit over een eventuele prijsstijging voor binnenlandse telefoontjes.
KPN vraagt het meest voor het versturen van sms-berichten in het buitenland, te weten ongeveer 75 cent. Bij Vodafone betalen klanten 29 cent en bij T-Mobile 36 cent, blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie.
Een woordvoerder van Vodafone snapt niet waarom de commissie de tarieven wil vaststellen en meent dat consumenten daar niet beter van worden. "De kosten verschillen per provider, consumenten kunnen op dit moment gewoon de goedkoopste kiezen." Als de regels van de Europese Commissie worden ingevoerd worden alle tarieven gelijkgetrokken. Volgens de woordvoerder is dat slecht voor de sterk concurrerende telefoonmarkt en worden aanbieders met vastgestelde tarieven niet meer geprikkeld om de prijzen te verlagen.
De Consumentenbond is blij dat de Europese Commissie de tarieven vast gaat stellen. "Consumenten betalen op dit moment gewoon te veel", meldt een woordvoerder. Dat twee grote telecomaanbieders de prijzen voor bellen in het binnenland dreigen te verhogen is volgens de belangenvereniging nauwelijks een probleem omdat consumenten uiteindelijk toch voor de goedkoopste aanbieder zullen kiezen.
(Bron)

Geen opmerkingen: