vrijdag, september 19, 2008

WHO waarschuwt voor elektronische sigaret

GENEVE - De zogenoemde elektronische sigaret, die door de producenten wordt gepresenteerd als een tabaksvervangende therapie om van het klassieke roken af te komen, kan in feite zeer giftig zijn. Daarvoor heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vrijdag gewaarschuwd.
"Het is 100 procent onjuist om te bevestigen dat dit een therapie voor rokers is om te stoppen", aldus Douglas Bettcher, hoofd van het departement tabak van de WHO. "Er zitten een aantal chemische toevoegingen in het product die heel erg giftig kunnen zijn".
De e-sigaret bevat geen tabakswaar en brandt niet, waardoor er geen schadelijke stoffen zoals teer en koolmonoxide in het lichaam komen. De elektronische sigaret bevat wel de schadelijke en verslavende stof nicotine.
Volgens critici geeft de e-sigaret ook te hoge concentraties nicotine af.
(Bron)

Maar potentieel zeer giftige toevoegingen zitten er ook in 'gewone' tabak. Veel van die toevoegingen zijn weliswaar getest en in orde bevonden, maar veel ervan is niet getest als toevoeging in sigaretten of losse tabak. Caramel bijvoorbeeld is vrij onschuldig, maar is het dat ook als het verbrandt?

Geen opmerkingen: