donderdag, september 18, 2008

Slachthuizen moeten diervriendelijker worden

BRUSSEL - Slachthuizen moeten diervriendelijker worden, zo heeft EU-commissaris Androulla Vassiliou (Gezondheid) donderdag voorgesteld aan de EU-landen en het Europarlement.
De Commissie wil regels voor slachthuizen aanscherpen. Betere verdovingstechnieken moeten voorkomen dat de dieren ontwaken voor de slacht. Slachters moeten een certificaat behalen en elk slachthuis moet iemand aanstellen voor dierenwelzijn.
"Dit is gunstig voor miljoenen dieren in Europa", reageert directeur Sonja Van Tichelen van Eurogroup for Animals, waarbij ook de Nederlandse Dierenbescherming is aangesloten.
"Het is onaanvaardbaar in een beschaafde wereld dat dieren moeten lijden op hun laatste momenten. Zo veel leed is te vermijden door goedgetrainde werknemers en juiste verdovingstechnieken."
De organisatie stelt dat Nederlandse en Britse slachthuizen al aan veel nieuwe regels voldoen. Maar vooral in Frankrijk en Oost-Europa is er veel mis.
De Dierenbescherming is blij met de herziening, maar mist voorstellen voor het zo humaan mogelijk doden van vissen en kippen. "Kippen hangen ondersteboven met hun poten aan een rail en worden vervolgens met hun kop door een bak water gevoerd waarop stroom staat waardoor ze buiten bewustzijn moeten raken. Deze methode veroorzaakt veel stress, lijden, pijn en verwondingen."
De organisatie vindt het verder opmerkelijk dat met geen woord wordt gerept over dierenwelzijn bij ritueel slachten. De Dierenbescherming wil dat er zo snel mogelijk een einde komt aan het slachten volgens joodse of islamitische rites.
"En zolang het nog niet is verboden, moeten er veel strengere eisen worden gesteld en moet vlees van onbedwelmd geslachte dieren gelabeld worden."
Eerder deze maand diende de Partij voor de Dieren (PvdD) haar initiatiefwet in tegen onverdoofd ritueel slachten. Onverdoofd slachten is verboden, maar voor joodse en islamitische slachters wordt een uitzondering gemaakt.
De partij van Marianne Thieme wil daar een einde aan maken. Zij denkt het voorstel daarvoor eind dit jaar naar de Tweede Kamer te kunnen sturen.
(Bron)

Diervriendelijk slachten bestaat niet - op geen enkele manier. Een goeie rituele slachter maakt een beest in 1 keer dood, een slecht slachthuis doet een beest veel extra leed aan - dus het een is niet per se slechter dan het ander - maar uiteindelijk wordt het beest doodemaakt, waarschijnlijk na een reis vol stress, dus wijs die diervriendelijkheid es aan?

Geen opmerkingen: