maandag, september 15, 2008

'Oceaan te lawaaiig voor walvis'

AMSTERDAM - Er is zoveel geluidsoverlast in de oceanen van de wereld, dat dit tot serieuze problemen kan leiden voor walvissen, dolfijnen en andere dieren in de zee. Het lawaai, voornamelijk geproduceerd door schepen, blokkeert de manieren van communicatie en verstoort het voedingsritueel.
Dit zegt het Internationale Fonds voor Dierenwelzijn tegen de BBC. Volgens het fonds verdubbelt de geluidsoverlast in sommige delen van de oceaan iedere tien jaar. Dit leidt tot het massale overlijden van walvisachtigen.
Walvissen en dolfijnen communiceren met elkaar via sonar. Het geluid dat ze produceren kan duizenden kilometers via water reizen, en wordt gebruikt om jagers en prooien op te sporen.
Het lawaai afkomstig van onder meer schepen en booreilanden zou deze geluidsgolven onderbreken. Ook de sonartechnieken gebruikt door militaire schepen verstoort het communicatiemiddel van de dieren, waardoor zij zich niet meer goed kunnen oriƫnteren.
Volgens het fonds moeten er restricties worden opgelegd aan bedrijven en instanties die in de zee opereren, zodat zij niet teveel geluid uitstoten.
(Bron)

Geen opmerkingen: