woensdag, september 16, 2009

Radarkaart wijst op methaanregens op Titan

AMSTERDAM - Op het noordelijk halfrond van de grote Saturnusmaan Titan (de op een na grootste planeetmaan in het zonnestelsel en de enige met een dichte dampkring) komen regelmatig zware regenbuien voor van vloeibaar methaangas.
Die conclusie trekken Duitse planeetonderzoekers uit radarwaarnemingen van de Amerikaanse planeetverkenner Cassini.
De nieuwe resultaten worden woensdag gepresenteerd op het European Planetary Science Congress in Potsdam, Duitsland.
Cassini heeft tijdens zijn scheervluchten van Titan een groot deel van het oppervlak in kaart gebracht met behulp van radar en infraroodcamera's.
De Duitse onderzoekers, onder leiding van Mirjam Langhans van de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR, hebben al die metingen nu gecombineerd tot een 'wereldkaart' waarop details van 300 meter groot zichtbaar zijn.
Een gedetailleerde analyse van die kaart laat onder andere zien dat er met name op hoge noordelijke breedtegraden veel geulen en valleien voorkomen die gevormd zijn door vloeibare koolwaterstoffen aan het oppervlak.
Die gassen, zoals ethaan en methaan, zijn vloeibaar bij de extreem lage temperaturen op Titan (ca. 180 graden onder nul).
Op Titan zijn ook meren van vloeibaar methaan of ethaan ontdekt, ook voornamelijk in het noordpoolgebied. Veel van de vertakte stromingspatronen eindigen in een van deze meren.
(Bron)

Geen opmerkingen: