woensdag, september 16, 2009

Nieuwe overheidsprojecten tegen internetuitval

AMSTERDAM - Nieuwe projecten van de ministeries van Binnenlandse Zaken (BZK) en Economische Zaken (EZ) moeten uitval van internet tegengaan en de respons erop verbeteren.
Dit staat in een toelichting op de begrotingsstukken die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd.
Volgens EZ worden de gevolgen van een onverwacht uitvallen van systemen, netwerken of diensten steeds ingrijpender.
Reden te meer dat de kans op uitval moet worden geminimaliseerd, zo stelt EZ. Samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken is het departement daarom een project gestart dat de samenleving “weerbaarder moet maken bij langdurige uitval van energie, ICT en telecom”.
Onderdeel van het project is een nationaal responsplan bij incidenten op het gebied van ICT en telecom. Ook op organisatorisch vlak zijn er veranderingen op komst die de respons op incidenten moeten versnellen.
Vanaf 2010 krijgt de ‘Landelijke Operationele Staf’ een formele plaats binnen het systeem van crisisbeheersing. Een grote oefening die beide ministeries volgend jaar organiseren, moet aantonen wat er gebeurt bij een grootschalige ICT-storing.
Een ander onderdeel van de plannen van EZ en BZK is verbetering van C2000, het vaak bekritiseerde communicatiesysteem voor hulpdiensten.
Volgend jaar moet dit systeem een nieuwe softwareversie krijgen, waarbij tevens een deel van de hardware in het netwerk zal worden vervangen.
(Bron)

Geen opmerkingen: