vrijdag, september 18, 2009

'Schoten om bouwproject prins'

AMSTERDAM - Bij felle protesten van Mozambiquanen tegen het bouwproject van prins Willem-Alexander en prinses Máxima heeft het leger geschoten. Dat zeggen omwonenden volgens RTL Nieuws, dat een verslaggever heeft gestuurd.
De bewoners liggen in de clinch met de projectontwikkelaar. Die zou veel meer land claimen dan afgesproken.
Een conflict met de ontwikkelaar zou zo uit de hand zijn gelopen dat het leger erbij werd gehaald.
Rond het vastgoedproject op het schiereiland Machangulo van het Afrikaanse land is veel te doen.
De Volkskrant schreef eerder dat de projectontwikkelaar grote blunders heeft gemaakt en verplichtingen aan de lokale bevolking niet nakomt.
Zo zou niet worden geïnvesteerd in scholen, drinkwater en elektriciteit. Dat is een voorwaarde van de Mozambikaanse overheid om het project af te bouwen.
Balkenende zei eerder dat inmiddels veel verbeteringen zijn gerealiseerd, maar volgens RTL Nieuws hebben die niet veel effect. Bij de gebouwde schooltjes en een pas geopende kliniek zou geen mens te vinden zijn.
Ook ontstond eerder ophef over de kosten voor de beveiliging van de leden van het koningshuis als ze naar het gebied afreizen.
In een brief met uitleg die premier Jan Peter Balkenende (CDA) vrijdag aan de Kamer stuurde, gaat hij niet in op de kosten.
Hij wijst erop dat die niet openbaar worden gemaakt omdat dat 'veiligheidsrisico's' zou kunnen opleveren. Kwaadwillenden zouden uit de kosten kunnen afleiden hoe zwaar de beveiliging is.
De kroonprins onttrok zich aan de verantwoordelijkheid voor het project door in overleg met Balkenende de Stichting Administratiekantoor Machangulo op te zetten.
Die is verantwoordelijk voor het project en behartigt zijn belangen. Balkenende gaf eerder aan dat de ministeriële verantwoordelijkheid van de premier zich ook uitstrekt tot de stichting.
Nu wijst hij erop dat hij alleen verantwoordelijk is voor de oprichting, maar niet voor de activiteiten van de stichting.
(Bron)

Geen opmerkingen: