dinsdag, september 15, 2009

Polikliniek voor podiumkunstenaars

LEIDEN - Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een polikliniek geopend voor podiumkunstenaars die last hebben van psychische klachten. Dat meldt het ziekenhuis op de website.
''De onbalans tussen psychosociale druk en belastbaarheid van podiumkunstenaars leidt regelmatig tot fysieke en psychische klachten. Dit kunnen klachten zijn zoals podiumangst, depressiviteit, angsten, stress, gevoelens van leegheid en onzekerheid.''
Deze aandoeningen hebben volgens het ziekenhuis op hun beurt weer een negatieve wisselwerking op elkaar, op het ontstaan van lichamelijke klachten en op het algemeen en beroepsmatig functioneren.
Onderzoek zou uitwijzen dat het taboe bij podiumkunstenaars over lichamelijke blessures wel langzaam afneemt, maar dat psychische klachten moeilijk bespreekbaar blijven en vaak worden weggestopt. In de gespecialiseerde muziekpoli wordt daar aandacht aan besteed.
''Ons centrum dient meerdere doelen tegelijkertijd: het doorbreken van het taboe op psychische klachten, preventie, tijdige signalering, diagnostiek en behandelingsadvies.''
Initiatiefnemer van de poli is Esther van Fenema. Zij is psychiater en violiste. In het vakblad Psy, over geestelijke gezondheid en verslaving, zegt ze dat herkenning belangrijk is.
''Dat hoor ik ook van patiƫnten. Je hoeft niet uit te leggen hoe zwaar dat vak is en hoe belangrijk dat werk voor je is. Omdat je vaak al op jonge leeftijd bent begonnen, is dat helemaal verweven met je identiteit. Het is handig dat iemand dat begrijpt en niet romantiseert, het is namelijk een keihard vak, te vergelijken met topsport.''
De uiteindelijke behandeling is niet veel anders als bij andere mensen met psychische klachten.
Van Fenema: ''Bij de behandeling kun je denken aan kortdurende medicatie of kortdurende psychotherapie. Als het langduriger wordt, probeer ik door te verwijzen naar een netwerk dat ik nog aan het opbouwen ben, van therapeuten die affiniteit met het onderwerp hebben."
(Bron)

Geen opmerkingen: