woensdag, september 16, 2009

Rotsige planeet ontdekt

AMSTERDAM - Astronomen hebben een planeet in een ander zonnestelsel gevonden die evenals sommige planeten in ons zonnestelsel een rotsig oppervlakte heeft.
Op zoek naar tekenen van ander leven in het heelal hebben wetenschappers inmiddels zo'n driehonderd planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt.
Maar dat zijn allemaal grote bollen gas, in ieder geval is nooit anderszins bewezen. Europese astronomen hebben nu wel voor het eerst een rotsige planeet gevonden.
Veel wetenschappers denken dat voor het ontstaan van leven op zijn minst een stevige ondergrond is vereist. Het is dus van groot belang om een dergelijke planeet te vinden.
"In feite leven wij ook op een grote rots", zegt mede-ontdekker Artie Hartzes, directeur van het observatorium van Thüringen in Duitsland. "De planeet die we nu gevonden hebben lijkt nog het meest op de aarde. Hij staat alleen een beetje te dicht bij zijn zon."
Zo dichtbij dat de temperatuur aan de oppervlakte zo'n tweeduizend graden is, veel te heet om leven te bevatten.
De planeet cirkelt met een snelheid van 750 duizend kilometer per uur in twintig uur om zijn zon. Ter vergelijking, de planeet die in ons zonnestelsel het dichtst bij de zon staat, Mercurius, doet daar 88 dagen over. "Het is er heet, ze noemen het de lava-planeet", zegt Hartzes.
Dit is een grote ontdekking in de zoektocht naar buitenaards leven, vindt Alan Boss van het Carnegie Instituut. De vondst werd woensdag bekendgemaakt in Barcelona op een conferentie over het vinden van een planeet die op de aarde lijkt.
De planeet draagt de naam Corot-7b en werd eerder dit jaar ontdekt. Europese wetenschappers bekeken het hemellichaam vervolgens tientallen keren om de dichtheid te meten en er zeker van te zijn dat het een rotsige planeet betreft.
De planeet ligt redelijk dichtbij, zijn ster ligt op zo'n vijfhonderd lichtjaar afstand, dichterbij dan alle andere planeten die buiten ons zonnestelsel zijn ontdekt. Hij is anderhalf maal groter dan de aarde en ongeveer vijf keer zwaarder.
In ons eigen zonnestelsel bevinden zich maar vier rotsige planeten, naast de aarde zijn dat Mercurius, Mars en Venus.
Nu er een andere rotsplaneet is aangetroffen groeit de hoop dat nog verder weg meer van dergelijke planeten worden gevonden, waar de omstandigheden voor leven gunstiger zijn.
"Er komt steeds meer bewijs dat we in een overvol universum leven", aldus Boss.
(Bron)

Geen opmerkingen: