zaterdag, september 19, 2009

Opnieuw ongeregeldheden in Brussel

BRUSSEL - In Brussel was het vrijdagavond opnieuw onrustig. De politie verrichtte 43 arrestaties. De verdachten verstoorden de orde in het westelijke deel van de Belgische hoofdstad, zo meldden media in Belgiƫ in de nacht van vrijdag op zaterdag.
Groepjes jongeren gooiden stenen naar een politieauto en schreeuwden beledigingen naar agenten.
Er waren wat schermutselingen tussen relschoppers en dienders, maar niemand raakte gewond. De politie vond vijf molotov-cocktails onder een geparkeerde vrachtwagen.
Donderdagavond had de politie in Brussel het nog zwaarder te verduren. Zeker negen politieagenten en een cameraman raakten gewond tijdens ongeregeldheden.
Relschoppers zochten de confrontatie met de politie, nadat die in de vooravond een 14-jarige jongen had aangehouden.
De politie zette ongeveer honderd manschappen, twee waterkanonnen en een helikopter in om de situatie weer onder controle te krijgen.
De sfeer is al enige tijd gespannen in bepaalde delen van Brussel-West, en dan met name in de deelgemeente Molenbeek.
Daar wonen circa 80.000 mensen, onder wie veel laag-opgeleide allochtonen. Eind augustus waren er ook al rellen tussen de politie en jongeren in Molenbeek.
Korpschef Johan de Becker stelde in de krant De Morgen dat criminelen waarschijnlijk achter de ongeregeldheden zitten. Zij zouden de jongeren ophitsen tegen de politie.
Stoer gedrag speelt volgens hem ook een rol. Het geval van de tiener die donderdagavond werd aangehouden is exemplarisch, zo meent De Becker. ''Die jongen had al bij verschillende gelegenheden politieagenten beledigd en bedreigd en met stenen bekogeld'', aldus de korpschef. ''Donderdag merkte een team van onze recherche, in burgerwagen, hem op en probeerde hem te arresteren. De jongen maakte opnieuw amok en kon naar huis lopen. Daar wilden onze mensen hem opnieuw inrekenen, wat door de familie belet werd, zodat er pepperspray aan te pas kwam. Nadien kwam de familie aan het commissariaat uitleg vragen. Dat gebeurde eerst rustig maar enkele heethoofden begonnen met stenen te gooien, met het bekende gevolg.''
De burgemeester van Molenbeek heeft voor komend weekeinde een aantal evenementen afgelast in verband met de ongeregeldheden.
(Bron)

Geen opmerkingen: