vrijdag, september 18, 2009

Boze boeren lozen melk in weiland

MONNICKENDAM - Boze boeren hebben vrijdagmiddag in Monnickendam ongeveer 100.000 liter melk geloosd.
Ze deden dit uit protest tegen de lage melkprijzen. De boeren roepen de politiek op om daar iets tegen te doen.
Ongeveer 25 trekkers en gierwagens reden onder een toeziend oog van de politie de melk uit, zei een van de actieleiders vrijdag. Hij sprak van ''een noodkreet''.
De boeren eisen dat de Europese Unie de boeren een productieverlaging oplegt, zodat de prijzen kunnen stijgen. Nu levert een liter nog maar 20 cent op, terwijl de melkveehouders naar eigen zeggen een prijs van 40 cent nodig hebben.
Eerder deze week blokkeerden boze boeren al een distributiecentrum van supermarktketen C1000 in Woerden. Volgende week gaan de acties waarschijnlijk door.
De boerenorganisatie Dutch Dairymen Board wil maandag net over de Duitse grens samen met Duitse boeren miljoenen liters melk over een perceel van minimaal 25 hectare uitstrooien.
De boeren zeggen de melk niet te dumpen. ''We maken er geen rommeltje van. De trekkers zijn vandaag ook ver genoeg van de sloot gebleven. Melk is een goede meststof. Volgende week zal het gras er helemaal blauw uitzien'', aldus actievoerder Jaap Majoor.
Volgens hem worden de boeren gedwongen tot noodgrepen. ''Ik heb de burgerlijke stand beloofd mijn vrouw en kinderen te onderhouden. Dat lukt nu niet meer. Dat geeft een heel naar gevoel.''
De Dutch Dairymen Board zegt zo'n vierduizend melkveehouders te vertegenwoordigen, die 30 procent van de melkproductie voor hun rekening nemen.
In andere Europese landen hebben boeren ook melk over weilanden uitgereden. De grootste actie was woensdag in Belgiƫ, toen zo'n 4 miljoen liter uit gierwagens stroomde.
(Bron)

Alle begrip voor de boosheid van de boeren, maar voedsel gooi je niet weg.

Geen opmerkingen: