zaterdag, september 19, 2009

Gay Pride Belgrado afgelast om dreiging

BELGRADO - De Gay Pride die zondag plaats zou hebben in de Servische hoofdstad Belgrado is afgelast.
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken kan de politie de veiligheid van de deelnemers niet garanderen.
De organisatie besloot zaterdag na overleg met premier Mirko Cvetkovic daarom het festijn af te gelasten, meldde de Servische zender B92.
Honderden lesbiennes, homo's, biseksuelen en mensenrechtenactivisten hadden willen meedoen aan de eerste homoparade in de hoofdstad sinds acht jaar.
In 2001 liep de Gay Pride in Belgrado gewelddadig af, toen deelnemers en agenten aangevallen werden door nationalisten, neonazi's en hooligans.
De Servische president Boris Tadic beloofde vrijdag nog deelnemers te zullen beschermen.
''De staat zal alles doen om zijn burgers te beschermen, ongeacht hun geloof, seksuele geaardheid of politieke kleur'', stelde Tadic.
De ultranationalistische Servische Volksbeweging 1389 noemde de afgelasting van de homoparade ''een grote overwinning voor normaal Servië'', meldde de BBC.
Homovijandige groepen hadden in de stad posters opgehangen met de tekst 'wij wachten jullie op'.
Nationalistische en religieuze leiders verzetten zich eerder tegen een wetsvoorstel om discriminatie van homo's in Servië te verbieden.
Premier Cvetkovic stelde nog voor om het festijn naar een andere locatie in de stad te verplaatsen die beter te beveiligen zou zijn, maar de organisatoren noemden dit plan onacceptabel.
De organisatie beschuldigde de regering van zwakte. Ze is volgens haar door de knieën gegaan voor de dreigementen.
COC Nederland heeft via een persbericht laten weten het afgelasten van de Servische Gay Pride te betreuren. Volgens de belangenorganisatie had de Servische regering niet mogen zwichten voor de druk van tegenstanders.
"Dit Servië hoort niet thuis in de Europese Unie," zo stelt COC-voorzitter Wouter Neerings, verwijzend naar het toetredingsproces van Servië. "Een demonstratie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders hoort in Europa gewoon te kunnen".
(Bron)

"De staat doet alles om zijn burgers te beschermen" zolang ze maar onzichtbaar blijven en hun kop houden?

Geen opmerkingen: