donderdag, september 17, 2009

Raadsel van de tollende dubbelster ontrafeld

LEIDEN -Een internationaal team onder leiding van Leidse sterrenkundigen heeft ontdekt waardoor de twee sterren van dubbelster DI Hercules zo bizar om elkaar heen bewegen.
De twee sterren liggen allebei op hun kant met hun draaiingsas bijna 90 graden uit het lood. Zoiets was tot nu toe niet voor mogelijk gehouden, maakte Universiteit Leiden woensdag bekend.
DI Hercules staat op een afstand van 2000 lichtjaar in het sterrenbeeld Hercules. Begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn er afwijkende baanbewegingen voor deze sterren gevonden, die op het eerste gezicht in strijd zijn met de relativiteitstheorie van Albert Einstein.
Volgens deze theorie veranderen de banen die planeten en sterren afleggen in de loop der tijd. Voor Hercules bleken de berekeningen van Einstein niet te kloppen.
Het team van de Universiteit Leiden heeft nu ontdekt hoe die afwijking wordt veroorzaakt. De oorzaak is dat beide sterren met bijna 90 graden zeer ver uit het lood staan.
Door de snelle rotatie van de sterren zijn ze afgeplat in een richting vrijwel loodrecht op het baanvlak.
Alhoewel het oude raadsel hiermee de wereld is uitgeholpen, zitten we wel met een nieuw probleem'', aldus onderzoeker Ignas Snellen. ''Hoe komt het dat deze sterren op deze vreemde manier rondtollen? We hebben een redelijk inzicht in het ontstaan van dubbelstersystemen, maar we verwachten dat de rotatie-assen van beide sterren en de baan-as dezelfde richting opstaan.''
Mogelijk is er een derde nog niet waargenomen ster in het spel die de banen van de twee andere sterren heeft verstoord. Nieuw onderzoek zal dit moeten uitwijzen.
(Bron)

Geen opmerkingen: