woensdag, juni 16, 2010

Aanpak wanbetalers zorgpremie komt op stoom

AMSTERDAM - De aanpak van mensen die maandenlang hun zorgpremie niet betalen, begint vruchten af te werpen.
Zorgverzekeraars hebben al circa 150.000 wanbetalers aangemeld bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) sinds die instantie in september belast werd met de incasso van achterstallige zorgpremies.
Dat heeft een woordvoerder van CVZ woensdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. ''Het is met kleine plukjes begonnen maar de laatste paar maanden komen er tienduizenden aanmeldingen per maand binnen'', aldus de zegsman.
CVZ zorgt dat de premie wordt ingehouden op het loon of de uitkering. Daarnaast worden wanbetalers onder druk gezet met een maandelijkse boete van 30 procent bovenop het premiebedrag.
Die aanpak heeft ertoe geleid dat inmiddels ongeveer tienduizend mensen hun schuld aan de zorgverzekeraar hebben afgelost. CVZ verwacht dat het merendeel van de nu aangemelde wanbetalers rond de zomermaanden weer in de pas loopt.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er 300.000 mensen met een betalingsachterstand van een half jaar of meer. Het ministerie van Volksgezondheid stelde onlangs dat daardoor iedere Nederlander ongeveer 45 euro per jaar teveel premie betaalt.
(Bron)

Geen opmerkingen: