zondag, augustus 15, 2010

Breuksteen verdwijnt langs oever IJssel

ARNHEM - Rijkswaterstaat gaat langs de IJssel waar mogelijk breuksteen langs de rivieroever verwijderen. De bedoeling is dat de rivier daardoor weer zand op de oevers kan afzetten en zo ruim baan biedt aan flora en fauna.
Het verwijderen van breuksteenbestortingen is een gevolg van het project Rijn in Beeld, dat in 2009 van start is gegaan.
Aan het project doen behalve Rijkswaterstaat onder andere het ministerie van LNV, de Dienst Landelijk Gebied, Staatsbosbeheer en natuurontwikkelingsorganisatie Ark mee.
Het project moet aantonen wat het resultaat is van 20 jaar natuurbeheer langs de grote rivieren, hoe nieuwe initiatieven als nevengeulen graven uitpakken en wat er in de toekomst moet gebeuren.
De IJssel is net als de Waal een aftakking van de Rijn. Sinds de jaren zestig maakte Rijkswaterstaat de oevers sterker door ze te bestorten met steen en puin.
De rivier heeft daardoor het karakter van een 'stromend kanaal' gekregen, aldus Ark. Door het breuksteen weg te halen, kan de rivier weer zand op de oevers afzetten.
Dat zandige oevers goed zijn voor de natuur, blijkt langs de Waal, de drukstbevaren rivier van Europa. Sinds de natuur op plekken langs die rivier zijn gang mag gaan, zijn tal van bedreigde stroomdalplanten teruggekeerd, net als dagvlinders, sprinkhanen en veel vogelsoorten.
Langs de IJssel verwachten natuurbeheerders onder meer wilde marjolein, kleine steentijm en ereprijs.
Anderhalve kilometer IJsseloever bij Welsum is deze zomer alweer zandig gemaakt. Tot 2015 volgt nog eens 35 kilometer IJsseloever. In 2027 moet zeker 85 kilometer oever langs de IJssel weer zandig zijn, aldus Rijkswaterstaat.
Het project Rijn in Beeld bestrijkt een groot gebied van de Vreugderijkerwaard bij Zwolle en de Ossenwaard bij Deventer tot aan Slot Loevestein op de grens van Zuid-Holland en Gelderland.
Tot eind 2012 hebben allerlei onderzoeken en werkzaamheden plaats. Voor het publiek komen er excursies.
(Bron)

Geen opmerkingen: