zaterdag, augustus 21, 2010

Pieremachocheltocht door Amsterdamse grachten

AMSTERDAM - De Amsterdamse grachten waren vrijdagmiddag het toneel van een opmerkelijke optocht. Ongeveer 45 krakkemikkige, al dan niet zelfgemaakte bootjes voeren in colonne door de stad.
De zogeheten Pieremachocheltocht is onderdeel van het scheepvaartevenement Sail. Er zijn maar weinig voorwaarden voor bootjes om mee te mogen doen aan de parade.
Ze moeten enigszins blijven drijven en drie uur achter elkaar kunnen varen. Verder mogen ze niet te groot zijn. Zo is de maximaal toegestane lengte 12 meter.
Onder de Pieremachochels zaten enkele opvallende exemplaren. Een stel jongens in blauwe overalls zat in een boot met een motor die afkomstig was van een tractor.
Er was ook een minipiratenschip van de partij, compleet met vlag. Met zeven als piraat verklede mannen aan boord zat het vaartuig bomvol. Af en toe helde het gevaarlijk ver over naar een kant.
Andere deelnemers hielden het simpel. Een vlot dreef op een net met daarin lege flessen en voetballen. Een andere groep deed mee met een vlot met daarop niets anders dan een grote, leren zitbank.
Hoewel het niet razend druk was, stonden her en der toch behoorlijk wat toeschouwers naar de parade te kijken. Vooral op de bruggen over de grachten was het dringen geblazen voor een mooi plekje.
De tocht duurde van een tot vier uur. Hij begon bij het Westerdok en ging vervolgens via onder meer de Korte Prinsengracht, de Nieuwe Prinsengracht en de Plantage Muidergracht naar het Entrepotdok.
Er deden dit jaar ongeveer twee keer zoveel bootjes mee aan de Pieremachocheltocht als tijdens de vorige editie van Sail, vijf jaar geleden. Toen waren het er 23.
Naast de Pieremachocheltocht vond vrijdag ook de crew parade plaats. Ruim duizend bemanningsleden van de tall ships die tijdens Sail te bezichtigen zijn, bedankten de stad voor haar gastvrijheid.
Onder meer Russen, Omani, Engelsen, Bulgaren en Italianen begonnen de optocht vanaf de Kattenburgerstraat bij het marineterrein. Rond half vijf eindigde deze op de Nieuwmarkt. Hier werden de bemanningsleden warm onthaald.
De steelband (waarvan de muziekinstrumenten zijn gemaakt van olievaten) van de Marinierskapel voerde de parade aan, gevolgd door verschillende drumbands van de bemanningen zelf.
Elk land had zijn eigen kledingregels. Zo hadden bemanningsleden uit de Verenigd Koninkrijk piratenpakken aan. De Italianen waren iets netter gekleed: matroospakken en een pet.
De bemanningsleden van Amerigo Vespucci - ''het mooiste schip'' volgens de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan - hadden ondanks het warme weer hun outfit compleet gemaakt met zwarte handschoenen.
(Bron)

Geen opmerkingen: