maandag, augustus 16, 2010

Warmtekrachtcentrale Novi Sad gestolen

BELGRADO - De complete warmtekrachtcentrale Miseluk in de Noord-Servische stad Novi Sad is de afgelopen zomer spoorloos verdwenen.
Volgens de zender B92, die dat maandag meldde, is alleen de fundering overgebleven. De centrale, die ruim vijfduizend huishoudens van warmte kan voorzien, was op het moment van de diefstal buiten bedrijf en werd daarom niet permanent bewaakt.
Volgens deskundigen hebben de dieven voor de demontage en de afvoer van de installatie twee tot drie weken nodig gehad. Bovendien moeten ze over een meer dan gemiddelde deskundigheid hebben beschikt.
De buit was dan ook niet gering. Die bestond om te beginnen uit twee stookketels, kompleet met branders en automatische bediening, die alleen al 150.000 euro per stuk waard zijn. Verder zijn alle ondersteunende apparatuur met pompen en bijbehorende elektronica, de gehele metalen overkapping van de installatie en enkele kilometers aan metalen pijpen verdwenen.
De eigenaar van de centrale, het openbaar nutsbedrijf Novosadska Toplana, die met de affaire nogal in zijn maag zit, heeft laten weten aangifte te hebben gedaan tegen onbekende daders.
(Bron)

Geen opmerkingen: