woensdag, augustus 18, 2010

Q-koortsonderzoekers vinden zeldzame bacterie

LELYSTAD - Onderzoekers van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad hebben in Q-koortsmonsters een heel zeldzame bacteriestam gevonden.
De bijzondere bacteriestam is, samen met de manier waarop geiten in Nederland worden gehouden, mogelijk het antwoord op de vraag waarom de Q-koorts juist in Nederland zo explosief is uitgebroken en bijvoorbeeld niet in Australië, een schapen- en geitenland bij uitstek.
Dat heeft dierenarts Fred van Zijderveld van het CVI dinsdag gezegd. Het CVI heeft tot nu toe in monsters vijftien bacteriestammen gevonden, waarvan er dertien in geitenstallen rondwaren.
Eén type overheerst echter en dat is een soort die in het buitenland maar heel weinig wordt gevonden. Het gaat om een zogenoemd virulent type, een soort die besmettelijk is en heftig om zich heen grijpt.
De bacterie is volgens Van Zijderveld duidelijk anders dan de andere, maar hij verwacht dat het nog wel een paar jaar kan duren voordat het CVI definitief uitsluitsel kan geven.
Q-koorts heeft sinds 2007 duizenden mensen getroffen. Daarnaast is nog een groot aantal mensen besmet zonder het te weten. Waarschijnlijk heeft bijvoorbeeld 80 procent van alle dierenartsen en veehouders Q-koorts gehad.
Er is ook een groep patiënten bij wie de ziekte chronisch wordt. De Q-koortsbacterie zit in uitwerpselen, vruchtwater en moederkoek van geiten en schapen en verspreidt zich via de lucht.
''In Nederland is de geitenhouderij na de varkenspest gigantisch toegenomen. In 2008 waren er 355.000 melkgeiten op vierhonderd bedrijven. Zoveel geiten op een kleine oppervlakte en deels ook nog dichtbij woonwijken zal zeker een deel van de oorzaak zijn dat de ziekte in Nederland zo toeslaat. Die factoren in combinatie met een bijzondere, sterke bacterie is misschien een verklaring'', aldus Van Zijderveld.
Het CVI probeert nu het DNA van alle stammen te ontrafelen en bekijkt daarna hoe de types zich gedragen bij verschillende dieren. Hopelijk rolt daar ook een beter geitenvaccin uit.
Volgens Van Zijderveld blijkt de grootschalige ruiming van melkgeiten eind vorig jaar wel te hebben geholpen: er zijn nog steeds zieken, maar in vergelijking met de voorgaande jaren veel minder.
(Bron)

Geen opmerkingen: